Održana druga sjednica Odbora za branitelje Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak, 6. listopada održana je druga sjednica Odbora za branitelje Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Odbora Siniša Pavlović, a prisustvovali su joj župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i pročelnice županijskih upravnih tijela.

Na inicijativu Županije, sjednica je po prvi put održana u proširenom sastavu, a uz članove Odbora, prisustvovali su joj predstavnici sljedećih udruga: Županijska zajednica udruga HVIDR-a KKŽ, Hrvatski časnički zbor KKŽ, UDVDR KKŽ, Udovice branitelja KKŽ, Djeca poginulih branitelja KKŽ, Roditelji poginulih branitelja KKŽ, Prvi hrvatski redarstvenik KKŽ, PTSP Sv. Nikola KKŽ, PTSP Sv. Marko Križevčanin KKŽ, Klub 61. lad PZO Koprivnica, Hrvatski vitezovi 90-91 KKŽ, UBDDR KKŽ, UDHOS KKŽ, Odbor za branitelje Križevci, Odbor za branitelje Koprivnica, USJPDR Ban Koprivnica i UHB RH.

Prema dnevnom redu, razgovaralo se aktivnostima vezanim uz braniteljske udruge, a predsjednik Pavlović zahvalio je županu i zamjenicima na korektnom odnosu prema braniteljskoj populaciji. Župan je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s udrugama, naglasivši kako ipak postoji prostor za poboljšanje na operativnoj razini, kroz Koordinaciju udruga.

Predsjednik Pavlović je predstavnicima udruga naglasio važnost zajedničkog organiziranja u Koordinaciju braniteljskih udruga na županijskoj razini, čiji bi smisao bio „da sve udruge zadrže isti status i identitet, s naglaskom na zajedništvo i bolju komunikaciju te transparentniju i učinkovitiju podjelu sredstava iz županijskog proračuna“. Kao primjer dobre suradnje udruga, spomenuo je projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“, koji ima dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja i provodi se već četiri školske godine. Također, jedan od ciljeva osnivanja Koordinacije, kao i izbora predsjednika Koordinacije je zajednički nastup prema Ministarstvu hrvatskih branitelja i drugim institucijama, glede ostvarivanja prava i interesa udruga i njihovih predstavnika, a Koordinacija bi ujedno bila i partner u djelovanju Odbora.

Kao zaključak sjednice, svi okupljeni predstavnici udruga podržali su rad Odbora kao i osnivanje Koordinacije udruga, složivši se kako njihovo djelovanje treba biti okrenuto budućnosti, a ne prema prošlosti. Također, dogovoreni su nosioci organizacije programa povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, a predsjednik Pavlović okupljene je pozvao na 20. obljetnicu osnutka UDVDR KKŽ, koja će se održati 7. prosinca u Hlebinama.

Služba ureda župana