Održana aktivnost IPA projekta „Jačanje integriteta javnog sektora“

U sklopu IPA 2012 projekta „Jačanje integriteta javnog sektora“ koji Ministarstvo uprave Republike Hrvatske od veljače 2017. provodi u suradnji s Državnim institutom za javnu upravu Republike Finske (HAUS) i Visokom školom za javnu upravu Republike Francuske (ENA) kao jedna od planiranih aktivnosti organiziran je studijski posjet hrvatske delegacije u Republiku Finsku, kojemu je prisustvovala viša savjetnica za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Jelena Drakulić.

Cilj posjeta bio je prikupiti pozitivna iskustva kao i upoznati se s postupcima, procedurom i zakonskim okvirom temeljem kojeg se provode postupci provjere etičnosti i integriteta finskih službenika i dužnosnika, ali i razmjene iskustva i informacija iz područja etike, integriteta i borbe protiv korupcije. Izvršna direktorica HAUSA Anneli Temmes dočekala je i pozdravila hrvatsku delegaciju  te predstavila strukturu javne uprave kao i dostupne programe izobrazbe za finske državne službenike.

Tijekom posjeta predstavnici hrvatske delegacije upoznati su sa radom Ministarstva financija i javne uprave Republike Finske te im je prezentiran sustav državne uprave kao i provedba reforme lokalne i regionalne uprave. Studijski posjet uključivao je i sastanak u Ministarstvu pravosuđa gdje se raspravljalo o načinima borbe protiv korupcije kao i percepciji javnosti, a također je bio organiziran i posjet finskoj medijskoj kući „Sanoma“ gdje su sudionici imali prilike raspraviti o slobodi govora i medija kao važnog čimbenika u  borbi protiv korupcije.

Služba ureda župana