Održana 6. sjednica Radne skupine za zdravstvo i socijalnu skrb

Članovi Radne skupine za zdravstvo i socijalnu skrb u prostorijama Hrvatske zajednice županija održali su šestu sjednicu.

Na sjednici se raspravljalo o smanjenju udjela proračuna s 20 na 15 posto za plaće u lokalnoj i regionalnoj (područnoj) samoupravi s obzirom da bi to moglo utjecati na kvalitetu obavljanja stručnih poslova i općenito pružanje usluga krajnjim korisnicima iz područja zdravstva. Naime, dok se istovremeno povećaju nadležnosti županijskih upravnih odjela za zdravstvo, ujedno se smanjuju financijska sredstva. Članovi su se složili kako o ovoj temi trebaju raspravljati i ostale radne skupine Hrvatske zajednice županija, posebno skupina za financije i proračun te kako je potrebno razmišljati i o Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi koja određuje koji postotak fiskalnog kapaciteta treba imati lokalna samouprava.

Na sjednici se raspravljalo i o domovima za starije i nemoćne osobe, odnosno povećanju cijena u odnosu na potpore te su članovi istaknuli kako bi se trebao subvencionirati smještaj u domove za starije i nemoćne siromašnim građanima. Pored toga, članovi su se osvrnuli i na dobivanje licencije sukladno Pravilniku o načinu pružanja usluga obiteljskog doma te na primjenu Odluke o visini koncesijske naknade u korelaciji sa zakupom prostora,  a ovoj sjednici je iz Koprivničko-križevačke županije prisustvovao pomoćnik pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Miroslav Belobrk.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: hrvzz.hr