Održana 13. Županijska smotra kazališnih amatera

Devet kazališnih skupina s ukupno deset predstava nastupilo je ovog vikenda na trinaestoj Županijskoj smotri kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga. I ove godine domaćini Smotre bili su Gradsko kazalište Đurđevac i Grad Đurđevac, a otvorila ju je predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Selektorica Smotre, hrvatska dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović za najbolju predstavu odabrala je predstavu Gradskog kazališta Đurđevac „Večera s Carem“ koja će Koprivničko-križevačku županiju predstaviti na 56. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koja će se sredinom svibnja održati u Pazinu.

Priznanje za inventivnost dobio je Dramski studio Ludens teatar, skupina Kaotis teatralis za predstavu „U kojem kutku leži tvoja sudbina“, dok je priznanje za najbolju scenografiju dobio  Mario Gregar za predstavu „Večera s Carem“, a Martina Trešćec Godek dobila je priznanje za najbolju kostimografiju za predstavu „U kojem kutku leži tvoja sudbina“. Matija Bažulić i Karlo Kučanda dobili su priznanje za najbolju režiju s predstavom „Večera s Carem“, dok je najboljim glavnim glumcem Smotre proglašen Danijel Zvonar u predstavi „Idem v lov“. Najbolja glavna glumica je Štefica Benko u predstavi „Fačuk“, a Anita Ivandija proglašena je najboljom sporednom glumicom u predstavi „Večera s Carem“, dok su posebna glumačka priznanja primili Zoran Stružan i Sanela Stevanovski.

Smotra_Amaterskih_kazališta_Djurdjevac_02042016_003Priznanje za najbolju prilagodbu dobila je predstava „Fačuk“ Dramske skupine HKUD-a “Frankopan” Ferdinandovac dok je priznanje za njegovanje kulturne baštine dobio KUD “Mudlin” Peteranec s predstavom “Ljubav je na selu”.

Prije otvaranja Smotre u predvorju Doma kulture članovi likovne sekcije „Podravka 72“, „Kloštranske palete“, likovno-kreativne sekcije „Likresa“ Kulturno umjetničkog društva „Ivan vitez Trnski“ iz Novigrada Podravskog te članovi likovno-kreativne sekcije Kulturno umjetničkog društva Delovi izložili su svoje likovne radove na temu kazalište. Ovu izložbu otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica, a u prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su „mužikaši“ HPD-a „Ferdo Rusan“  iz Virja.

U okviru suradnje sa Zajednicom udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, svi sudionici i posjetitelji Smotre su za vrijeme pauze između predstava mogli uživati u degustaciji vina Marijana Matočeca i Božidara Divjačka iz Udruge đurđevačkih vinara i vinogradara.

Služba ureda župana