Održan znanstveni skup u povodu 80-te godišnjice života prof. Mire Kolar

U hotelu Podravina u Koprivnici je u petak 14. lipnja održan znanstveni skup pod nazivom „Prof. dr. sc. Mira Kolar i Podravina – u povodu 80-te godine života. Organizatori skupa bili su Povijesno društvo Koprivnica i Društvo za ekonomsku povijest i ekohistoriju, dok je skup održan pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Uvodno su se prisutnima obratili zamjenik župana Ivan Pal i zamjenica gradonačelnice Koprivnice Melita Samoborec. Mira Kolar dobitnica je županijskog i gradskog javnog priznanja za životno djelo čime je i u rodnom kraju dobila priznaje za svoj rad, na što su podsjetili predstavnici Županije i Grada te zahvalili profesorici za njen velik doprinos u razvoju podravske znanosti.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Damir Agičić i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar također su uvodno uzeli riječ. Marijan Špoljar istaknuo je velik doprinos Mire Kolar u izdavanju godišnjaka „Podravski zbornik“, u kojem ona svake godine ima objavljen članak. Kako Podravski zbornik izlazi od 1975. godine radi se o vrlo rijetkom i jedinstvenom primjeru suradnje.

U sklopu znanstvenog skupa održana je i promocija Zbornika o Miri Kolar Dimitrijević koji je tiskan 2003. povodom njenog 70. rođendana, ali koji ranije nije bio javno promoviran. Zbornik je predstavio urednik Damir Agičić. Veliko iznenađenje za slavljenicu je bila objava kako je do skupa tiskan i zbornik povodom 80. obljetnice njenog života. Ovaj zbornik pod nazivom „Mira Kolar i Podravina : Zbornik sa znanstvenog skupa u povodu 80. Obljetnice prof. dr. sc. Mire Kolar-Dimitrijević“ predstavio je član suradnik HAZU Dragutin Feletar.

Izlaganja na znanstvenom skupu bila su podijeljena u četiri cjeline. U prvoj cjelini „Gospodarska povijest u istraživanjima i nastavi – srednjoeuropski konteksti“ izlaganja su održali: prof. Dragutin Feletar koji je govorio o prinosima Mire Kolar gospodarskoj povijesti Podravine, Damir Agičić s temom o karijeri Mire Kolar na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Ivica Šute je imao temu o srednjoeuropskim prostorima u radovima Mire Kolar-Dimitrijević, a Zlata Živaković Kerže s Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice u Slavonskom Brodu, izložila je istraživanja prof. Kolar u osvjetljavanju značenja istaknutih Nijemaca i Austrijanaca u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Podravinu.

U cjelini „Književnost, upravna i socijalna povijest“ izlagali su Suzana Leček s Hrvatskog instituta za povijest i doktorand na Sveučilištu u Zadru Tomislav Bogdanović. Prva tema govorila je o Podravini u radovima Mire Kolar-Dimitrijević o oblasnoj samoupravi, a druga o socijalnim temama iz Podravine i Prigorja u djelima prof. Kolar.

Pod cjelinom „Prvi svjetski rat i povijest gradova“ prisutni su mogli poslušati izlaganja Vijolete Herman Kaurić s Hrvatskog instituta za povijest o profesoričinim radovima o Prvom svjetskom ratu u Podravini i okolnim područjima, upravitelja Zavoda HAZU Križevci Ivana Peklića o Križevcima u radovima Mire Kolar, te studenta na Filozofskom fakultetu u Osijeku Hrvoja Pavića o doprinosu Mire Kolar osječkoj historiografiji.

Posljednja cjelina bila je vezana uz profesoričine biografske podatke. U ovom dijelu je docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Petrić imao izlaganje o životu i djelu Mire Kolar-Dimitrijević s osvrtom na bibliografiju, a student na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Nikola Cik izlagao je o precima Mire Kolar u Podravini. Na kraju je i sama profesorica Mira Kolar govorila o svojim sjećanjima na Koprivnicu, Virje i druge dijelove Podravine, te se zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog znanstvenog skupa.