Održan stručni skup za učitelje i nastavnike geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije

U ponedjeljak 10. veljače 2015. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s voditeljicom Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije nastavnicom Dubravkom Vajdić organizirala je stručni skup na kojem su sudjelovali nastavnici geografije iz svih osnovnih i srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji. Skup je održan u zgradi sjedišta Javne ustanove u Koprivnici, a na njemu je bilo oko tridesetak učesnika.
Na početku skupa sve sudionike s prigodnim riječima u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravila je pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Branka Cuki. Pohvalila je i podržala dobru i konstantnu suradnju škola s Koprivničko-križevačkom županijom i njenom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Naglasila je da je cilj ovakvih okupljanja i suradnje stvaranje novih inicijativa i novih projekata koji rezultiraju novim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanim za zaštitu, održavanje, promicanje i korištenje prirode, a posebice njenih zaštićenih dijelova kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Županije. U ime organizatora skupa prisutne je pozdravila i voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Županije Dubravka Vajdić, te Željka Kolar ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.
Radni dio skupa bio je ispunjen brojnim predavanjima, prezentacijama i radionicama.
Kolar je kroz sliku i riječi predstavila zaštićena područja kao i ekološki značajna NATURA 2000 područja u Županiji. Ukazala je na postojeću, te na buduću moguću suradnju škola i Javne ustanove vezano za edukaciju, posjećivanje, terensku i praktičnu nastavu te druge moguće oblike suradnje vezane za taj segment. Nakon toga sudionicima skupa prezentirala je i dva započeta projekta u kojem sudjeluje Javna ustanova i to EU projekt „Tri rijeke = jedan cilj“ koji je odobren u sklopu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, a čiji je cilj očuvati i revitalizirati rijeku Dravu, te projekt „Tjedan prirodoslovlja „Đurđevački peski“ koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji Javna ustanova provodi u suradnji s udrugom ADIPA u cilju očuvanja pješčanog staništa i karakteristične pješčarske vegetacije, te povećanja edukativne funkcije Posebnog rezervata Đurđevački pijesci. Poseban je naglasak dan na one projektne aktivnosti koje se predviđaju provesti u suradnji sa školama u Županiji.
Mladen Matica iz Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije održao je prezentaciju pod nazivom „Nacionalna infrastruktura prostornih podataka“ kroz koju su prisutni upoznati s mogućnostima koje Internet pruža u traženju pojedinih podataka, mjestima gdje se oni nalaze te načinima njihovog pretraživanja.
Saša Senjan, iz Osnovne Škole Grgur Karlovčan iz Đurđevca održao je prezentaciju pod nazivom „Putevima geografskih zaljubljenika“ u kojoj je prisutnima govorio o povijesnom razvoju planinarstva u Hrvatskoj te predstavio nekoliko interesantnih planinarskih destinacija Hrvatske. Nakon brojnih pitanja i kratke radionice vezane za prezentirane teme, voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Županije Dubravka Vajdić, nastavnica iz Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica prisutne je informirala i izvijestila o aktualnostima sa terenskog skupa geografa i biologa, natjecanjima i stručnim skupovima koji se predviđaju u 2015. godini te se zahvalila Javnoj ustanovi na suradnji za koju se nada da će se u budućnosti proširiti i obogatiti novim sadržajima.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode
na području Koprivničko-križevačke županije