Održan sastanak za uspostavu novih i razvoj postojećih graničnih prijelaza

Zamjenik župana Darko Sobota, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije Zlatko Filipović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac te načelnici Općina Drnje i Ferdinadovac održali su u srijedu, 19. studenoga radni sastanak sa predstavnicima Konzorcija i tvrtke Agenda Consulating Kft iz Mađarske koja ih predstavlja. Cilj ovoga sastanka bio je vezan uz konzultacije o studiji razvoja prekograničnog prometa te definiranje detaljnih tehničkih sadržaja pojedinih graničnih prijelaza.

Zamjenik Sobota na početku je pozdravio sve prisutne te naveo kako očekuje da će se zajedničkim radom postići željeni ciljevi. Nakon uvodnih riječi zamjenika župana, ravnatelj Filipović istaknuo je da se granični prijelazi Mađarske i Hrvatske promatraju već oko dvadesetak godina tako da postoje mnogobrojni predmeti i planovi koji su već ucrtani.

Tema sastanka odnosila se na uspostavu novih graničnih prijelaza i razvoj postojećih graničnih prijelaza na zajedničkim graničnim dionicama između Hrvatske i Mađarske. Predstavnici iz Mađarske prezentirali su granične prijelaze koji su od strateške važnosti za Koprivničko-križevačku županiju. Predviđeno je sedam novih graničnih prijelaza i jedan postojeći – Gola s time da je predviđena i trajektna luka koji bi povezivala preko rijeke Drave do Brodića. Na osnovi do sada izvedenih radova izrađena je Obuhvatna studija izvodljivosti OSI koja sadrži analizu problematike graničnih prijelaza iz gospodarskog i društvenog aspekta za cijelo pogranično područje Hrvatske i Mađarske. Imajući u vidu rezultate koji su dobiveni, izabrani su oni koji su prioritetni, a pored prometnih uvjeta ispitani su i određeni prijelazi te njihov gospodarski značaj za povezivanje dvije države. Nakon toga uslijedila je izrada detaljne studije i procjena projektnih ideja. Trenutna faza koja se izvodi odnosi se na izradu parcijalne studije izvodljivosti PSI za postojeće ili nove granične prijelaze koja mora biti završena do kraja studenoga 2014. godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.