Održan sastanak vlasnika distributivnih plinskih mreža

Na inicijativu tvrtke Komunalije Plin d.o.o. u utorak, 16. studenoga, u Đurđevcu je održan sastanak na kojem su sudjelovali: zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, direktor Komunalije Plina Dražen Mesić, direktor Komunalija Đurđevac Marijan Blažok, gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, te načelnici općina Kalinovac, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Novo Virje, Molve i Virje.

Tema sastanka bilo je izvješće o stanju sigurnosti opskrbe i distribucije plina na području na kojem koncesiju ima tvrtka Komunalije Plin, a razgovaralo se i o izvješću o prvoj novelaciji operativnog programa rekonstrukcije plinske mreže.

Postojeći sustav, u dužini od oko 100 km plinske mreže, star je više od 35 godina te je zbog dotrajalosti i oštećenosti cijevi i opreme nužna zamjena. Uvid u stvarno stanje mreže pokazuje da su dijelovi mreže u vrlo lošem stanju te je nužna sanacija koju bi trebale sufinancirati i jedinice lokalne samouprave. Isto tako, potrebno je izgraditi još 6 novih odorizacijskih stanica obzirom da se danas distribuira 30% neodoriranog plina.

Zamjenik župana Darko Sobota naglasio je kako će ulaganja u izgradnju tih stanica pomoći i Županija, obzirom da je odorizacija plina zakonska obveza sukladno Mrežnim pravilima plinskog distribucijskog sustava.