Održan sastanak sa predsjednicima pčelarskih udruga

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota održali su radni sastanak sa predsjednicima pčelarskih udruga Koprivnica i Križevci, Zdenkom Lončarićem i Sašom Petrićem.

Predsjednici Lončarić i Petrić informirali su prisutne o dosadašnjim aktivnostima i radu udruga s naglaskom na planove rada u sljedećoj godini. Poseban naglasak Lončarić je stavio na nedavno održani susret pčelara u Hlebinama u organizaciji pčelarske udruge „Lipa“ iz Koprivnice, a u suradnji s Općinom Hlebine.

Župan se osvrnuo na dosadašnju suradnju sa pčelarskim udrugama s područja Županije, naglasivši kako Koprivničko – križevačka županija unazad nekoliko godina prati rad udruga i nastoji pomoći sukladno mogućnostima, a i za sljedeću godinu pomoći će rad pčelarskih udruga kroz tri programa.

Na radnom sastanku pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, Marijan Štimac prezentirao je programe namijenjene pčelarima, kao i korisnicima iz drugih sektora poljoprivrede čiji će javni pozivi biti objavljeni u siječnju 2016. godine. Riječ je o programima: sufinanciranje rada udruga-programa i projekata udruga za djelatnost poljoprivrede, gospodarstva i ruralnog razvoja, potporama male vrijednosti za zdravlje i jačanje genetskog potencijala u stočarstvu te potporama male vrijednosti za dostizanje standarda ekonomske veličine do dvije tisuće eura.

Osim osnaživanja pčelinjih zajednica kroz edukacije pčelara i zdravlje pčela koje je Županija i do sada sufinancirala, razgovaralo se i o potpori kroz sufinanciranje prihrane pčela čije će se mogućnosti istražiti sukladno važećim nacionalnim programima. U narednom razdoblju predloženo je i pripremanje projekta sufinanciranja analize meda nakon prikupljanja potrebnih podataka.

Zamjenik Sobota predložio je i intenziviranje aktivnosti oko promocije meda i pčelarskih proizvoda s ciljem unapređenja pčelarske proizvodnje.

Kao i ranijih godina, Županija će u suradnji sa udrugama nastojati razviti i nove mogućnosti potpore programima pčelara s naglaskom na promociju i popularizaciju meda kao zdravog prehrambenog proizvoda posebice u školama.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.