Održan sastanak s predstavnicima HBOR-a radi pronalaska rješenja za pomoć prezaduženim poljoprivrednim proizvođačima

Koprivničko-križevačka županija tradicionalan je stočarski kraj sa statistički evidentiranih 67.000 goveda, te je među prve tri hrvatske županije po proizvodnji mlijeka i mesa. Ipak proizvođači mlijeka u velikim su poteškoćama, jer cijena mlijeka im ne pokriva troškove proizvodnje kao i troškove otplate kredita. Zato je Koprivničko-križevačka županija u suradnji s županijskom Udrugom stočara i proizvođača mlijeka u srijedu 17. srpnja u Koprivnici organizirala radni sastanak s predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Uz domaćina župana Darka Korena i njegove suradnike sastanku se pridružio i saborski zastupnik Branko Hrg, dok su HBOR predstavljale Jadranka Mršić Hebrang i Marina Jurašin koje su zadužene za bankino poslovanje s poljoprivrednicima.

Predstavnici proizvođača mlijeka Marinko Šimunić, Žaklina Srbljanović i Nikola Pajek podsjetili su na teško stanje u mljekarstvu i kritički se osvrnuli na rad resornog Ministarstva poljoprivrede, koje se po njihovom mišljenju nedovoljno suočava s problemima seljaka. Kao problem naveli su i brojne nelogičnosti u zakonodavstvu koje seljacima ne idu u prilog, te neisplatu poticaja u cijelosti. Ulaskom u Europsku uniju seljacima se pružila i prilika za povlačenje sredstava iz EU fondova, no većina to neće moći ostvariti zbog nelegaliziranih objekata i računa koji su mnogima blokirani.

Otplata kredita omča je oko vrata seljaka jer mnogi ih ne mogu otplaćivati, pa su predstavnici proizvođača istaknuli da predlažu sljedeće mjere koje bi pomogle u spašavanju prezaduženih OPG-a: davanje mogućnosti reprograma postojećih kredita, izrada programa refinanciranja OPG-a, deblokada računa OPG-a i djelomičan otpis potraživanja prema uzoru na pojedine subjekte kojima je država na taj način izašla u susret.

Kao dugoročno najodrživije rješenje problema u poljoprivredi istaknuli su potrebu za udruživanjem hrvatskih seljaka kroz sektorske organizacije, s čime su se svi prisutni složili.

Predstavnice HBOR-a pobrojale su mjere koje ova banka čini kako bi se dužnicima pomoglo, od reprogramiranja kredita do restrukturiranja. Međutim veći problem su krediti seljaka u komercijalnim bankama, pa je dogovoreno da se od strane Županije inicira sastanak s predstavnicima bankama kako bi se pokušalo naći rješenje i s njima.