Održan sastanak s ministricom graditeljstva i prostornoga uređenja Ankom Mrak-Taritaš

Tijekom provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama na području Republike Hrvatske zaprimljeno je ukupno 774.000 zahtjeva za legalizaciju. Kako bi se uvjerila u tijek legalizacije na terenu ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš krenula je u obilazak županija, a u srijedu 17. srpnja posjetila je i Koprivničko-križevačku županiju.

Primili su je župan Darko Koren i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak sa suradnicima, uz prisustvovanje pročelnika upravnih odjela nadležnih za provedbu legalizacije i obradu zahtjeva.

Ministrica je domaćine upoznala s planovima Ministarstva oko legalizacije i dala preporuke o tijeku obrade zahtjeva. Pohvalila je pristup Grada i Županije u proaktivnom pristupu ovom poslu, koji će rezultirati i povećanju prihoda u njihov proračun. Ministrica predviđa da će posao oko legalizacije biti dovršen do kraja 2015., te je stoga kazala da će uredi koji posao provode imati stalnu podršku Ministarstva.

Na razini Koprivničko-križevačke županije zaprimljeno je oko 23.700 zahtjeva za legalizaciju, od čega na područje Grada Koprivnice otpada 6.700. Većina zahtjeva odnosi se na manje zahtjevne građevine, te rekonstrukcije i dogradnje.

Županija je za legalizaciju osigurala devet izvršitelja stalno zaposlenih u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, te šest volontera-vježbenika.