Održan sastanak o organizaciji Zimske škole folklora u Koprivnici

U prostorijama Županijske uprave u srijedu, 11. studenog zamjenik Pal primio je poznatog etnologa i polonistu profesora Andriju Ivančana s kojim je razgovarao o održavanju zimske škole folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Zimska škola folklora održava se dva puta na godinu na području Republike Hrvatske, a namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

Po prvi puta škola će se održati u Koprivničkoj-križevačkoj županiji u razdoblju od 3. do 12. siječnja 2016. godine u Koprivnici, a uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma.

Zamjenik Pal istaknuo je kako je ovo veliko priznanje za Koprivničko-križevačku županiju, za ljude koji se bave folklorom i vode veliku brigu za izvorni folklor.

Na Zimskoj školi folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.

Sve detaljnije informacije možete pogledati na sljedećem linku: http://www.matis.hr/index.php/hr/programi/skole/126-zimska-skola-hrvatskog-folklora

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.