Održan sastanak na temu obnove krovišta Parohijske crkve u naselju Velika Mučna

Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave održao radni sastanak  s načelnikom Općine Sokolovac Vladom Bakšajem i parohom koprivničkim jerejem Radovanom Dimitrićem na temu obnove krovišta Parohijske crkve Svetog Mihajla Arkanđela u naselju Velika Mučna. Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Na sastanku je raspravljeno o modelima i mogućnostima sufinanciranja projekta obnove krovišta zgrade crkve za koji je osiguran i dio sredstava  preko natječaja Ministarstva kulture. Župan je istaknuo važnost očuvanja kulturne baštine i sakralnih objekata naglasivši kako je Županija i ove godine, unatoč izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa osigurala sredstva za sufinanciranje 80 projekata i programa iz područja kulture, financiranje rada bibliobusne službe gradskih knjižnica u Koprivnici i Križevcima te rada Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama  za što je izdvojila 1,3 milijuna kuna. „U  Proračunu Koprivničko-križevačke županije u dijelu programske djelatnosti u kulturi kroz koju sufinanciramo programe ustanova u kulturi te programe i projekte udruga iz područja kulture važna stavka je zaštita i održavanje sakralnih objekata. Na našem je području velik broj sakralnih objekata kojima je potrebno održavanje i obnova te i mi u okviru mogućnosti nastojimo pomoći kako bi očuvali našu kulturnu baštinu. S Općinom Sokolovac imamo odličnu suradnji na brojnim projektima i svakako ćemo pronaći model kako bi pomogli u obnovi“, kazao je župan.

Načelnik Bakšaj i jerej Dimitrić županu i suradnicima su zahvalili na prijemu te naglasili dugogodišnju konstruktivnu suradnju sa Županijom. „Područje općine Sokolovac razdijeljeno je između pet rimokatoličkih župa i dvije pravoslavne crkvene općine te jednog manastira. Mnogo je objekata koje treba održavati, izdatci su veliki i stoga je  nužno pronaći dodatne izvore financiranja. Zahvaljujem Županiji što nas u našim potrebama prati od samih početaka“, kazao je načelnik Bakšaj. Jerej Dimitrić je zahvalio na prijemu te istaknuo odličnu suradnju vjerskih zajednica s lokalnom i regionalnom samoupravom. „Hvala na razumijevanju koje ste iskazali i što podupirete rad crkvenih zajednica. Vaša je podrška od iznimnog značaja, posebno u kontekstu ovih novih epidemioloških okolnosti koje su otežale rad svima“, dodao je Dimitrić.

Župan je na kraju sastanka  još jednom zahvalio na konstruktivnoj suradnji uz želju da se ona nastavi i u budućnosti kroz nove projekte.

Služba ureda župana