Održan sastanak glede konačnog usuglašavanja plana upisa za strukovna zanimanja

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica i Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim urednom Križevci, u prostorima Županijske uprave u četvrtak, 22 veljače održan je peti po redu sastanak na temu plana upisa u srednje strukovne škole prema potrebama županijskog gospodarstva u školskoj godini 2018./2019.

Glavne teme sastanka bile su konačno usuglašavanje plana upisa te dogovor o daljnjoj promociji strukovni zanimanja, a svoje su prijedloge predstavili ravnatelji Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica, Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci, Srednje gospodarske škole Križevci i Strukovne škole Đurđevac. Doprinos raspravi dali su i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, tajnik Obrtničke komore Božo Barać, predstavnik HGK ŽK Koprivnica Darko Jambreković te v.d. predstojnice Područnog ureda Križevci HZZ-a Vesna Kuterovac.

Sastanak je vodio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom institucija, gospodarstvenika, škola i predstavnika lokalne samouprave na sastancima koji su održani u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Županijskoj upravi, naglasivši kako je postignut dogovor glede zanimanja koja će se upisivati za sljedeću školsku godinu. Cilj ovih sastanka bio je pokrenuti dijalog između ključnih dionika, kako bi se uskladile potrebe na tržištu rada s obrazovnim sustavom, smanjila nezaposlenost, a gospodarstvu osigurali kvalificirani kadrovi koji su im potrebni.

Prijedlog plana upisa škole unose u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole, osnivač potvrđuje prijedlog plana u Nacionalni informacijski sustav, a konačan plan strukture razrednih odjela i broja po programima obrazovanja za sljedeću školsku godinu izrađuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Podatke o planu upisa bit će moguće unijeti od 26. veljače, dok je unos plana škola i potvrđivanje plana od strane osnivača potrebno obaviti najkasnije do 20. ožujka ove godine. Uvid u popis slobodnih naučničkih mjesta za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja u programima obrazovanja za vezane obrte kod obrtnika ili prave osoba koja posjeduje dozvolu, dostupan je na stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta putem aplikacije e-Naukovanje.

Drugi dio sastanka odnosio se na dogovor glede aktivnosti promocije strukovnih zanimanja, gdje cilj motivirati učenike i njihove roditelji na upis deficitarnih zanimanja, predstaviti im što se sve radi u okviru pojedinih zanimanja i kakve su perspektive na tržištu rada. Pojačanim informiranjem nastojat će se promijeniti svijest u javnosti glede atraktivnosti i profitabilnosti strukovnih zanimanja, a neki od sljedećih koraka uključivat će i osiguravanje prakse kod gospodarstvenika te stipendiranje učenika, što će također utjecat na njihovu motivaciju.

Služba ureda župana