Održan radni sastanak s voditeljima radnih skupina u Hrvatskoj zajednici županija

Novoizabrani predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk održao je u četvrtak, 15. listopada u Zagrebu sastanak s voditeljima radnih skupina Zajednice na kojem se, između ostalog, razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima radnih skupina te o planu budućeg djelovanja.

Sastanku su nazočili Marina Horvat Pavlic, voditeljica Radne skupine za pravna pitanja i pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine, župana i opće poslove Koprivničko-križevačke županije, Vesna Šerepac, voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, Jadranka Fržop, voditeljica Radne skupine za pomorsko dobro i pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko-kninske županije, Ivica Bošnjak, voditelj Radne skupine za financije i pročelnik Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije, Helena Bandalović, voditeljica Radne skupine za zdravstvo i socijalnu skrb iz Splitsko-dalmatinske županije, zatim Tugomir Majdak, voditelj Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj te pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU i Damir Fašaić, voditelj Radne skupine za gospodarstvo i regionalni razvoj te pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije.

IMG_3282mRadne skupine su se proteklih osam mjeseci profilirale u kvalitetna stručna i savjetodavna tijela Hrvatske zajednice županija što je i bio cilj pri njihovom osnivanju. Ponajprije zahvaljujući radnim skupinama Hrvatska zajednica županija aktivno je svojim mišljenjima, komentarima i prijedlozima sudjelovala u radu ministarstava, Vlade i Hrvatskog sabora.

Radne skupine su srž stručnog znanja Hrvatske zajednice županija i dokaz da za kvalitetna rješenja moramo raditi timski. Hrvatska zajednica županija u proteklom se razdoblju pozicionirala kao relevantan sugovornik što nam je dobra podloga za daljnji rad u kojem ćemo težiti davanju konkretnih prijedloga i rješenja u vezi sa županijama. Upravo u tomu nam je stručna pomoć radnih skupina iznimno bitna“, istaknuo je predsjednik Goran Pauk.

Voditelji radnih skupina predstavili su predsjedniku svoj rad i složili se da je snaga zajedništva hrvatskih županija koja se stječe upravo radom u stručnim skupinama pokretač promjena za koje se Hrvatska zajednica županija zalaže. Članovi devet radnih skupina održali su više od dvadeset radnih sastanaka i dale svoj doprinos u oblikovanju preko 25 mišljenja koja su upućena na adrese hrvatskih institucija. Hrvatska zajednica županija je temeljem njihove stručnosti i rada postala važan sugovornik u oblikovanju i promjeni zakonske regulative.

“Rezime aktivnosti Radne skupine za pravna pitanja u ovih nekoliko mjeseci potvrđuje važnost osnivanja i djelovanja specijaliziranih radnih skupina. Pri tome bih istaknula osnovne zadaće našeg djelovanja, a to je identificiranje problema s kojima se susrećemo u svakodnevnom obavljanju poslova unutar upravnih tijela županija ali i rada županija u cjelini te posljedično predlaganje mjera za zakonito i učinkovito uklanjanje istih tih problema. Svakako pohvaljujem inicijativu Zajednice da aktivno uključi sve svoje članice (županije) u svoj rad. Naime, time dolazi do hvalevrijedne razmjene znanja među službenicima koji su imenovani u pojedinu radnu skupinu, no daleko najbitnije je da dolazi do izražaja zajedništva u predlaganju poboljšanja aktivnosti unutar područja za koje je pojedina radna skupina zadužena”, smatra Marina Horvat Pavlic, voditeljica Radne skupine za pravna pitanja.

Hrvatska zajednica županija