Održan radni sastanak o rudnoj renti od eksploatacije ugljikovodika

Na inicijativu zamjenika župana Darka Sobote i načelnika Općine Kloštar Podravski Siniše Pavlovića održan je sastanak s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije o rudnoj renti od eksploatacije ugljikovodika.

Tema sastanka bio je negativan odgovor Ministarstva gospodarstva od 29. svibnja 2015. godine na upućene dopise od 4. svibnja 2015. godine Koprivničko-križevačke županije uz priloženi dopis župana potpisan od strane 24 načelnika odnosno gradonačelnika jedinica lokalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije kao i 5 načelnika odnosno gradonačelnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, poslanim dopisima predložila se izmjena članka 6. Uredbe o novčanoj naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika kojom bi se naknada od pridobivenih ugljikovodika dijelila tako da bi 50 posto išlo jedinicama lokalne samouprave na čijem se području otkopava odnosno pridobiva mineralna sirovina, županijama bi išlo 20 posto, a državnom proračunu 30 posto.

Spomenute dopise Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije Ministarstvo gospodarstva uputilo je Ministarstvu financija, a iz Ministarstva su odgovorili kako se kako se Republika Hrvatska od siječnja 2014. godine nalazi u proceduri prekomjernog proračunskog manjka s definiranim obvezujućim preporukama za njegovo smanjenje usvojenim od Vijeća ministara Europske unije: „Svako smanjenje prihoda državnog proračuna dovelo bi u pitanje ostvarenja cilja proračunskog manjka.“

Upravo ovaj odgovor Ministarstva izazvao je nezadovoljstvo kod prisutnih načelnika općina te je predloženo da se osnuje radna skupina koja bi zastupala predstavnike jedinica lokalne samouprave ispred Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva s ciljem povećanja naknade od rudne rente.

Na sastanku je također istaknuto kako se zahtjeva povećanje naknade koja se prima od INA-e  za eksploataciju nafte i plina s bušotina na 12 posto tržišne vrijednosti te kako bi jedinice lokalne samouprave na čijem se području otkopava odnosno pridobiva mineralna sirovina trebale dobiti više bodova prilikom kandidiranja projekata s obzirom da se na taj način onećišćuje područje.

Služba ureda župana