Održan radni sastanak na temu obilježavanja godišnjica postojanja i organiziranja vatrogasnih natjecanja

U prostorijama DVD-a Koprivnica održan je radni sastanak s predstavnicima vatrogasnih organizacija koje tijekom 2022. godine planiraju održati obilježavanje svojih godišnjica rada i postojanja ili organizirati vatrogasna natjecanja. Za obilježavanje godišnjica postojanja i humanog djelovanja prijavilo se 18 te za organizaciju natjecanja 11 vatrogasnih organizacija.

Uz predsjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darka Palaša, radnom sastanku su nazočili i njegovi zamjenici Miroslav Petračija i Goran Matoničkin.
Predsjednik Darko Palaš istaknuo je kako, iako živimo u vrijeme pandemije, moramo nastojati unaprijed planirati svoje aktivnosti i zajednički nastojati da sve planirano i ostvarimo.

Prisutni su upoznati s načinom financiranja pojedinih aktivnosti, potrebnom dokumentacijom, kako prilikom obilježavanja obljetnica, tako i prilikom organizacije vatrogasnih natjecanja i kupova. Zamjenik predsjednika Matoničkin naglasio je kako će ove godine puhački orkestar DVD-a Đurđevac biti domaćin susreta puhačkih orkestara. Također, okupljeni su upoznati da se do 1. ožujka ove godine putem Vatronet-a  mogu izvršiti prijave vatrogasnih sudaca za produženje sudačkih licenci, a u istom se roku mogu prijaviti i novi kandidati za vatrogasne suce. Isto tako, naglašeno je da se do 30. siječnja 2022. godine izvrše prijave za osposobljavanja za vatrogasna zvanja. Ukoliko će biti prijavljenih kandidata za polaganje stručnog ispita, VZŽ će organizirati seminar kako bi se kandidatima pomoglo u polaganju istoga. U raspravi je istaknuta i problematika oko vatrogasnih priznanja i odlikovanja te unosa podataka u Vatronet, kao i glede financiranja redovnih servisa i pregleda vatrogasnih vozila i opreme, koja su nabavljena putem projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“.

Predsjednik Palaš istaknuo je kako je planiran obilazak vatrogasnih organizacija u našoj županiji te kako se one moraju više uključiti u prijavu projekata i programa na EU fondove. Obzirom da vatrogasci nemaju mnogo iskustva u tom području, imenovan je Odbor za EU fondove koji će svim vatrogasnim organizacijama pomoći u pripremi prijava i provedbi projekata.

 

Izvor: Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije Krešimir Juratović