Održan prvi sastanak Upravnog odbora projekta Amazing Amazon of Europe

Predstavnici projektnih timova regija partnera održali su u utorak, 1. rujna prvi sastanak Upravnog odbora projekta Amazing Amazon of Europe – Odgovorna zelena destinacija “Amazon of Europe”. Koprivničko-križevačka županija je partner u ovom projektu, uz još 12 regija i 15 pridruženih partnera iz Austrije, Slovenije, Srbije, Mađarske i Hrvatske. Radi se o svojevrsnom nastavku projekta Amazon of Europe Bike Trail, kojim se nastavlja stvaranje i uspostava održivog turističkog proizvoda na području budućeg UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) koji se proteže kroz pet država.

Zbog aktualne epidemiološke situacije sastanak je održan putem online platforme. Ciljevi sastanka bili su revidiranje projektnih ciljeva i očekivanja, definiranje aktivnosti za narednih šest mjeseci te priprema implementacijskog plana po radnim paketima projekta.

Na sastanku su predstavljeni planovi aktivnosti po radnim paketima, a razgovaralo se o turističkim trendovima, održivosti i digitalizaciji. Također, određene su smjernice razvoja projektnih aktivnosti, predviđeni komunikacijski instrumenti, upravljanje financijskim sredstvima te promotivne aktivnosti usmjerene na uspostavu održive turističke ponude s naglaskom na raznolikost prirodne i kulturne baštine na području budućeg UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Definirane su uloge i obaveze projektnih partnera kako bi započeo proces prikupljanja i obrade podataka sa ciljem kreiranja zajedničke strategije za razvoj konačnog turističkog proizvoda kao „zelene destinacije“ područja Europske Amazone. Pritom, Koprivničko-križevačka županija u središte stavlja pojas uz rijeke Muru i Dravu, dok će se uporabom moderne digitalne tehnologije opremiti budući centar za posjetitelje u Hlebinama.

Kroz predviđeno trajanje projekta od 30 mjeseci, Koprivničko-križevačka županija će aktivno surađivati s lokalnim pružateljima turističkih usluga, kao i jedinicama lokalne samouprave u cilju razvoja održivog turizma uz područje rijeke Drave. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (ERDF i IPA), a njegova vrijednost iznosi 2.428.000 eura, od kojih se na proračun Koprivničko-križevačke županije odnosi 145.000 eura.

Služba ureda župana