Održan prvi napredni trauma tečaj za zdravstvene djelatnike županijskog Zavoda za hitnu medicinu

Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije početkom godine odobren je projekt „Danas učimo – sutra spašavamo!“  u vrijednosti  većoj od pola milijuna kuna  kojim će se zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije educirati o promociji zdravlja i prevenciji bolesti kroz provedbu naprednog trauma tečaja, edukacije o naprednom održavanju života te edukacije o naprednom održavanju života djece i novorođenčadi.

S obzirom da su u sklopu projekta odobrene tri vrijedne edukacije, u razdoblju od 18.  do 20. listopada 2020. godine u Koprivnici je uz primjenu svih epidemioloških mjera i preporuka održana  prva po redu edukacija; napredni trauma tečaj – ITLS za 20 djelatnika Zavoda koji je održalo osam vrsnih instruktora Hrvatske gorske službe spašavanja.

Napredni ITLS tečaj je međunarodno  prihvaćen kao najrašireniji, standardni tečaj izvanbolničkog zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, a namijenjen je liječnicima i medicinskim sestrama/tehničarima. Ovo je jedini tip tečaja gdje zdravstveni radnici mogu tijekom dva i pol dana naučiti ITLS pregled – brzi strukturirani pregled ozlijeđene osobe, pri čemu se zbrinjava neposredna životna ugroženost, dišni put u traumi osnovnim i naprednim tehnikama i pomagalima, izvodi krikotiroidektomija na modelu, intubacija se vježba različitim tehnikama – klasični laringoskop, videolaringoskop, pravilno korištenje imobilizacijskih pomagala koja su standard u vozilima IHMS te različite tehnike izvlačenja iz vozila.

Kroz radionice vještina i uvježbavanjem realističnih scenarija,  djelatnici  Zavoda su od iskusnih međunarodnih ITLS instruktora dobili puno praktičnih savjeta za rad koji će biti od velike pomoći  na terenu te odlična nadopuna već postojećih znanja i vještina. Tečaj je suvremen i usklađen s najnovijim znanjima o zbrinjavanju traume, ali i prilagođen potrebama, prioritetima i važećim propisima Republike Hrvatske te će sigurno podići kvalitetu zbrinjavanja pacijenata, a djelatnicima pružiti sigurniji način rada.

Spomenimo na kraju  kako je ovaj važan projekt nastao uspješnom suradnjom Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i PORA regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije. Prijavljen je u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1“  temeljem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020 iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 505.813,00 kuna pri čemu je za realizaciju osigurano 100 postotno financiranje troškova.

Služba ureda župana

Izvor: Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije