Održan prijem za dobrovoljne darivatelje koji su krv dali sto i više puta

Prijem za dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije, koji su krv dali sto i više puta, održan je u četvrtak 25. listopada u restoranu „Crna Gora“ u Koprivnici. Bila je to prilika da se obilježi Dan darivatelja krvi, ali i da se nagrade oni koji su ove godine krvi dali po stoti put. Uz darivatelje svečanosti su se odazvali i brojni gosti, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova s područja Županije te predstavnici Gradskih društava Crvenog križa.

Prisutnima su se tijekom svečanosti obratili zamjenik župana Ivan Pal, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Ljiljana Šajatović Ivanković te ravnatelj Društva Zdravko Janković. Šest darivatelja koji su ove godine ušli u „klub sto“ primili su od predsjednice županijskog Crvenog križa zlatnu narukvicu, a od zamjenika župana Darka Sobote srebrnjak s likom Sv. Marka Križevčanina. Ovogodišnji laureati su Zlatko Kišićek, Marijan Krsnik, Stjepan Šijak, Branko Šket, Dragutin Soldić i Mirko Tkalčić.

Na prijemu je istaknuto kako je Koprivničko-križevačka županija već nekoliko godina po broju darivatelja krvi na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj. Prethodne 2011. na ovom je području prikupljeno 7910 doza krvi, a ove godine do kraja listopada već blizu 7000. U Podravini i Prigorju živi 49 darivatelja koji su krv dali više od 100 puta, a svake godine širi se krug pojedinaca koji nesebično poklanjaju ovu dragocjenu tekućinu. Tako je 2011. čak 396 osoba krv dalo po prvi put.