Održan prijem za dobitnike srebrnih odličja na svjetskom vinskom natjecanju Decanter

Župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić u ponedjeljak, 20. kolovoza održali su prijem za vinare Gorana Kostanjevca i Marijana Matočeca koji su osvojili srebrna odličja na najvećem i najutjecajnijem vinskom natjecanju Decanter koje je održano u Londonu. Bila je to prilika i za razgovor sa zastupnicom francuskih sajmova za jugoistočnu Europu Tatjanom Matijašević Medros o mogućnostima predstavljanja vinarstva Koprivničko-križevačke županije na sajmu Vinitech Sifel u Bordeauxu.

Župan je, čestitavši vinarima, naglasio kako je taj sektor u posljednjih deset godina napravio značajan iskorak, upravo zahvaljujući trudu i marljivosti Podravaca i Prigoraca te je također pohvalio njihovu sposobnost povlačenja sredstava iz EU fondova.

Županija je mnogo ulagala u sektor vinarstva u posljednjem desetljeću, i u financijskom i u organizacijskom smislu, pri čemu valja istaknuti doprinos zamjenika Sobote koji je bio i predsjednik županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara, kao i doprinos prvog predsjednika Marijana Matočeca te sadašnjeg predsjednika Gorana Kostanjevca. Čestitam našim vinarima na međunarodnim uspjesima koji dokazuju da smo na ispravnom putu, kao i na kvaliteti njihovih proizvoda.“, kazao je župan te vinarima zahvalio na suradnji, uz želje za ostvarenjem još brojnih zajedničkih projekata, a također je na suradnji i dosadašnjem predstavljanju županijskih vinara na Vinitechu zahvalio i Tatjani Matijašević Medros.

Čestitkama se pridružio i zamjenik Sobota, istaknuvši kako je ovaj uspjeh rezultat zasluga naših vinara, ali i podrške Županije, dodavši kako su sajmovi poput ovih u Bordeauxu prilika da usvoje nova znanja i unaprijede županijsko vinogradarstvo i podrumarstvo. Također je kazao kako vjeruje u stručnost i entuzijazama naših vinara te im je zahvalio što Županiju u svakoj prilici predstavljaju na najbolji mogući način.

Predsjednik županijske Zajednice Goran Kostanjevec zahvalio je Županiji na podršci, pojasnivši kako sajmovi pružaju mogućnost upoznavanja s novom tehnologijom te kako planiraju daljnja ulaganja u podrumarstvo, budući da su podravsko-prigorski vinogradi u dobrom stanju i svojom kvalitetom mogu konkurirati europskim proizvođačima.

Približavamo se svjetskoj proizvodnji, što se vidi po našim rezultatima te smo ponosni što možemo ponuditi vrhunska vina iz Županije.“, kazao je predsjednik Kostanjevec, dok je Marijan Matočec govorio o pozitivnim iskustvima na Decanteru, dodavši kako su osvojena odličja poticaj da naprave još veći iskorak u proizvodnji i promociji vina. Ujedno je zahvalio Županiji na podršci ovom sektoru, poručivši kako naša vina imaju neospornu međunarodnu kvalitetu.

Vinarima je čestitala i Tatjana Matijašević Medros, u ime sajma Vinitech i francuske vladine udruge Promosalons, naglasivši kako su im vrata francuskih sajmova širom otvorena, a prijem je zaključen uz dogovor kako će u narednom razdoblju biti definirane mogućnosti nastupa županijskih vinara na sajmu u Bordeauxu.

Srebrna odličja na Decanteru 2018. osvojila su vina Sauvignon Blanc iz 2017. i Graševina iz 2017. Vinarije Kostanjevec te Graševina iz 2016. i Chardonnay iz 2016. Vinarije Matočec.

Služba ureda župana