Održan prijem za dobitnike Erasmus akreditacija, župan Koren: Podržavamo aktivnost škola u EU projektima, to je nadogradnja obrazovnog sustava koja omogućava konkurentnost naših učenika i nastavnika

"Pohvaljujem sve škole i njihove djelatnike koji, uz svoje redovne obveze, pronalaze volju i vrijeme za bavljenje EU projektima, kako bi svojim učenicima omogućili nova i korisna iskustva. Ove tri škole nisu slučajno dobile akreditacije nego je to rezultat ozbiljnog i predanog rada školskih projektnih timova, a primjetno je da u svoj posao ulažu i mnogo ljubavi i predanosti što je ključna sastavnica njihovog uspjeha", istaknuo je župan na prijemu.

Župan Darko Koren jučer je u prostorima Županijske uprave održao prijem za predstavnike škola kojima su dodijeljene Erasmus akreditacije kako bi im čestitao na tom uspjehu, ali i na ukupnoj aktivnosti u provođenju EU projekata. Uz župana, prijemu su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, ravnatelj Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica Vjekoslav Robotić, gimnazijske koordinatorice za Erasmus i EU projekte Marina Njerš i Martina Grgac, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić i koordinatorica Ljiljana Mraz te ravnatelj Osnovne škole Sveti Petar Orehovec Stjepan Lučki.

Akreditacije su dodijeljene u okviru Agencije za mobilnost i programe EU, a njima je školama dana dodatna prilika za razvoj i istraživanje, veće mogućnosti za osmišljavanje vlastite strategije mobilnosti te redovita financijska sredstva za nove aktivnosti mobilnosti. Kako bi ih dobile, škole su morale izraditi plan za provedbu visokokvalitetnih mobilnosti te ih uvrstiti u svoju ponudu obrazovanja i osposobljavanja, a akreditacije vrijede do 2027. godine. Koprivnička Gimnazija i Osnovna škola Sveti Petar Orehovec akreditacije su dobile u području odgoja i obrazovanja, dok Obrtnička škola spada pod područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Treće područje u kojemu su se dodjeljivale akreditacije je obrazovanje odraslih.

Župan Darko Koren je, uz čestitke predstavnicima škola, pohvalio njihov izniman angažman u provedbi EU projekata i korištenju EU sredstava, dodavši kako Županija, kao osnivač, prati i podržava njihov rad, posebno u dijelu predfinanciranja projekata, te im je uvijek na raspolaganju za svu potrebnu pomoć.

Sudjelovanje škola u EU projektima predstavlja nadogradnju obrazovnog sustava koja omogućava konkurentnost naših učenika i nastavnika, njihovo stručno usavršavanje, razvoj kompetencija, upoznavanje drugih zemalja i obrazovnih sustava te primjenu stečenog znanja u našoj sredini, a prilika je to i za promociju Županije. Pohvaljujem sve škole i njihove djelatnike koji, uz svoje redovne obveze, pronalaze volju i vrijeme za bavljenje EU projektima, kako bi svojim učenicima omogućili nova i korisna iskustva. Ove tri škole nisu slučajno dobile akreditacije nego je to rezultat ozbiljnog i predanog rada školskih projektnih timova, a primjetno je da u svoj posao ulažu i mnogo ljubavi i predanosti što je ključna sastavnica njihovog uspjeha. Kao osnivač smo mnogo uložili u stvaranje optimalnih materijalnih, ali i svih drugih uvjeta u školama, te nas veseli što se u području obrazovanja mnogo gradi – od pet školskih sportskih dvorana u općinama, uključujući 18 milijuna kuna vrijednu dvoranu u Svetom Petru Orehovcu, do 60 milijuna kuna vrijednog projekta Centra kompetencija, koji uključuje Obrtničku školu. Vjerujem kako ćemo i nadalje nastaviti odličnu suradnju s ciljem dobrobiti učenika i želim vam da ostvarite sve planove po pitanju projekata i mobilnosti“, poručio je župan.

Ravnatelj Robotić zahvalio je županu na prijemu, ali i na podršci koju Županija kao osnivač pruža u provedbi EU projekata, posebno u dijelu predfinanciranja što je osnova za sve daljnje aktivnosti. Ujedno je dodao kako su za ovaj uspjeh zaslužne koordinatorice Njerš i Grgac, kao i cijeli školski tim te istaknuo: „Škola smo koja provodi najviše projekata na razini države, njih 17, od čega 6 Erasmus projekata. Također smo Škola ambasador Europskog parlamenta, Europska točaka za darovite i e- Twinning škola te smo odabrani za provedbu projekta STEMI: Škole budućnosti. Sve navedeno doprinosi konkurentnosti naših učenika i profesora, a dosad smo uložili oko 2 milijuna kuna EU sredstava u mobilnosti, usavršavanja i nabavu opreme. Drago nam je da Županija ima sluha za naše potrebe i nadam se da ćemo u sinergiji i nadalje biti ovako uspješni.“

Koordinatorice Njerš i Grgac dodale su kako učenike privlači suradnja s vršnjacima iz drugih zemalja te kako su proputovali mnoge zemlje koje inače ne bi imali prilike vidjeti, a dobivenu akreditaciju temelje na interdisciplinarnosti i povezivanju raznih predmeta.

Ravnatelj Martić također se pridružio zahvala županu i suradnicima te kazao: „Provodimo brojne projekte mobilnosti, primili smo i Erasmus Povelju za mobilnost u strukovnom obrazovanju, a sve toga ne bi bilo bez dugogodišnjeg kvalitetnog i kontinuiranog rada naših učenika i profesora, kooridnatorice Ljiljane Mraz i pomoći Županije. Svi projekt zahtijevaju predfinanciranje i Županija nam svaki put izlazi u susret, a na nama je da radimo. Akreditacija je velika zahvala za naš posao, ali i velika odgovornost jer donosi više obveza, no zasigurno ćemo iskoristiti svaku priliku koju dobijemo.

Koordinatorica Mraz napomenula je kako su sretni kada vide koliko su učenici zadovoljni mogućnostima koje su im se pružile kroz projekte. Partnere za mobilnosti imaju u sedam europskih zemalja s kojima intenzivno surađuju te svugdje nailaze na pozitivne reakcije, a dodaje kako se u projekte ulaže mnogo truda, ali se i mnogo toga vrijednog vraća.

Ravnatelj Lučki također se složio s važnošću sudjelovanja škola u EU projektima, kazavši kako su se aktivnije uključili od 2015. godine: „Želja nam je da naši učenici kroz suradnju na projektima steknu dodatna znanja i vještine, kako bi ih mogli primjenjivati na ovim prostorima. Cilj je da vide kako je raditi u drugim zemljama i da te kvalitete prenesu u svoje djelovanje. Svjesni smo kako je potrebno mnogo energije i odricanja da se pripreme i provode EU projekti i zahvaljujem svojem timu na tome, kao i vodstvu Županije što prepoznaje naše napore, daje nam podršku i promovira naše uspjehe.“

Čestitkama predstavnicima škola pridružili su se i zamjenik Ljubić te pročelnica Mušlek, poželjevši im mnogo uspjeha i sreće u daljnjem radu, a ravnatelj Martić okupljenima je podijelio ružičaste zaštitne maske u sklopu Dana ružičastih majica kojim se podržava borba protiv vršnjačkog nasilja.

 

Služba ureda župana