Održan okrugli stol na temu projekta „Županije – prijatelji djece“

Radna skupina projekta „Županije – prijatelji djece“ u srijedu, 25. listopada u Zagrebu je na okruglom stolu raspravljala o programskim osnovama i kriterijima prema kojima će se ubuduće dodjeljivati javna priznanja županijama, a u ime Koordinacijskog odbora Koprivničko-križevačke županije sastanku je prisustvovala pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

U projekt je zasada uključeno 10 županija, a u ime Zagrebačke županije, domaćina okruglog stola, prisutne je uvodno pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak, dok je dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak pohvalila velik odaziv županija.

Cilj projekta je podizanje kvalitete života djece u okviru nadležnosti županija te potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. „Prilikom dodjeljivanja statusa ‘prijatelja djece’ naročito ćemo vrednovati one županije koje ulažu financijske i druge napore iznad zakonskog standarda kako bi naša djeca imala bolju sadašnjost i budućnost“, istaknula je dopredsjednica Borovčak.

Pokretanjem ovog projekta predviđa se izrada Županijske strategije provedbe programa za razdoblje od tri godine s ciljanim aktivnostima usmjerenim unapređivanju ostvarivanja prava djece na svim razinama društva s točno naznačenim nositeljima, rokovima i mjerilima postignuća. Očekuje se i uspostavljanje „dječjeg proračuna“ kako bi se moglo sustavno pratiti ulaganje u djecu i programe za djecu, ocjenjivat će se zdravstvena, obrazovna, sigurnosna i socijalna skrb za djecu iznad zakonskog standarda, a poticat će se i ostvarivanje dječjih prava i njihovo aktivno sudjelovanje. Također, dužnost županija koje će dobiti status „prijatelja djece“ bit će poticanje gradova i općina na njihovom području da se uključe u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te zajedničkim snagama razvijaju osjećaj solidarnosti i partnerstva između djece, roditelja i zajednice.

Partner na projektu je Hrvatska zajednica županija, a u sklopu okruglog stola održana je i radionica čiji je cilj bio dobivanje povratne informacije od predstavnika županija o kriterijima za dobivanje statusa „Županija – prijatelj djece“.

Služba ureda župana