Održan okrugli stol „Danas isključeni, sutra uključeni”

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije organizirala je okrugli stol „Danas isključeni, sutra uključeni“.

Tema okruglog stola bila je socijalna isključenost ranjivih društvenih skupina, prevencija i instrumenti integriranja tih skupina u zajednicu, te informiranje o lokalnim i nacionalnim Strategijama borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i mjerama koje se provode na lokalnoj razini.

Na Okruglom stolu izlagali su predstavnici Koprivničko-križevačke županije i Centra za socijalnu skrb Koprivnica koji su predstavili strateške dokumente i aktivnosti koje oni provode s ciljem smanjenja socijalnih razlika i siromaštva slijepih osoba, ali i ostalih osoba s invaliditetom. U ime Koprivničko – križevačke županije izlagala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja.

Okrugli stol se održavao u sklopu projekta „Svijetla budućnost“ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi županijska Udruga.
Prije radnog dijela, a s obzirom da se ovom prigodom obilježio i Međunarodni dan bijelog štapa, sudionicima su ukratko predstavljeni glavni problemi s kojima se sve udruge slijepih, a i same slijepe osobe susreću prilikom svakodnevnog života (Inkluzivni doplatak, izostanak sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom, osiguranje usluge videćeg pratitelja, rehabilitacija kasnije oslijepilih osoba i teže zapošljavanje) kako bi upozorili i ukazali na probleme i nedostatke koji već dugi niz godina prate ovu populaciju.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.