Održan Međunarodni biciklistički festival  Europska Amazona – „Z biciklinom na selo“

U nedjelju, 30. kolovoza kao dio manifestacije „Šetnja kroz naivu“, održana je biciklijada „Z biciklinom na selo“. Biciklijada je održana u sklopu 2. Međunarodnog biciklističkog festivala Europska Amazona, koji se kao aktivnost u projektu „Amazon of Europe Bike Trail“ održava u 12 regija u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj od kolovoza do listopada 2020.

Biciklijada „Z biciklinom na selo“ održana je po dijelu buduće biciklističke rute Amazon of Europe Bike Trail u Podravini od Koprivnice do Hlebina, a organizirali su je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Udruga „Stari zanati“ Hlebine, Udruga žena Bregi i Koprivničko-križevačka županija, koja je ujedno i partner u projektu.

Biciklijada je startala na Zrinskom trgu u Koprivnici, gdje su organizatori sudionicima i građanima dijelili promotivne materijale i predstavili projekt. Uz pratnju policije, četrdesetak biciklista se potom uputilo u Koprivničke Brege, gdje je tamošnja Udruga žena održala promociju „Bregofske pite“, našeg kulturnog nematerijalnog dobra. Promocija podravske nematerijalne baštine nastavila se u Hlebinama na imanju „Stari zanati“ gdje su brojni slikari i kipari prezentirali svoje radove u stilu Hlebinske škole naivne umjetnosti, a „Šetnju kroz naivu“ su ispred Županije posjetili i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev.

Goste su dočekali načelnica Općine Božica Trnski i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, a nakon razgledavanja likovnih i kiparskih umjetničkih djela sudionici biciklijade su prisustvovali i otvorenju izložbe slika Zdravka Šabarića na temu bicikala.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazon of Europe Bike Trail sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi), koji kroz suradnju organizacija iz pet zemalja ima za cilj uspostaviti međunarodno prepoznat i održiv cikloturistički proizvod na području budućeg 5-državnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD).

Projekt je započeo 1. lipnja 2018. te traje do 31. svibnja 2021. Ukupna vrijednost projekta je 3,176,000.00 €, podijeljenih između 15 partnera.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama, Facebooku (#AoEbiketrail) ili YouTube kanalu. Ako želite primati sve novosti vezane za projekt, pozivamo vas da se pretplatite na službeni newsletter.

Izvor fotografija: Koprivničko-križevačka županija, drava.info, podravski.hr

Služba ureda župana