Održan IV. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije

U dvorani Hrvatskog doma u Križevcima danas je održan IV. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije na temu „2020. Godina medicinskih sestara i primalja u sjeni pandemije COVID-19“ u organizaciji Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i medicinskih sestara i primalja svih zdravstvenih ustanova u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svečanom otvorenju prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec, uime Grada Križevaca pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel, ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi te drugi uzvanici.

Predsjednica Kongresa, glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić u svom je uvodnom obraćanju izrazila zadovoljstvo što Kongres na jednom mjestu okuplja medicinske sestre i tehničare iz svih zdravstvenih ustanova na području županije te naglasila kako je reorganizacija zdravstvenog sustava u posljednjih nekoliko godina doprinijela većim zahtjevima spram sestrinske profesije. Napomenula je kako su izazovi današnjice izuzetno veliki za medicinsku struku koja stalno zahtjeva višu razinu obrazovanja na što su i medicinske sestre spremne odgovoriti svojim trudom, marljivošću i stjecajem novih znanja.

“Medicinske sestre su iznijele najveći teret ove pandemije koja je veliki izazov za zdravstveni  sustav, a naš funkcionira na najvišoj razini. Reorganizacija zdravstvenog  sustava pred medicinske sestre je postavila  veliki zahtjeve, a mi poručujemo kako smo pokazale da smo spremne suočiti se s najvećim izazovima. Slušajte nas, ali i čujte što govorimo kako bi se sačuvala naša profesija“, poručila je Evačić te zahvalila ravnatelju OB Koprivnica Mati Devčiću i Koprivničko-križevačkoj županiji na pokroviteljstvu i podršci te Gradu Križevcima na domaćinstvu kongresa.

Zamjenik Ljubić izrazio je poštovanje prema zanimanju medicinskih sestara i tehničara koje ima posebno značenje za svaku zajednicu te je govorio je o važnosti njihove uloge u pružanju zdravstvene skrbi, naglasivši koliko su ključni za spašavanje ljudskih života, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa.

„Svim medicinskim sestrama i tehničarima iskazujem veliku zahvalu na predanosti, humanosti i empatiji koje svakodnevno pokazuju te smatram kako njihov rad ne možemo promatrati samo kroz profesiju, nego i kao poziv te način života. Drago mi je što smo se ponovno okupili na Kongresu koji je hvalevrijedna inicijativa, posebno u smislu edukacije, te vam čestitam na svemu što činite za naše zdravlje. Zahvaljujem vam i na odličnoj suradnji, što je posebno došlo do izražaja za vrijeme pandemije, a Županija će vam i nadalje biti na raspolaganju za svu podršku i pomoć“, kazao je zamjenik Ljubić.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku te kazao je kako je tema Kongresa i više nego aktualna.  „Važno je da smo se okupili, a ovaj broj sudionika govori kolika je potreba svih nas da u našim sustavima u kojima radimo, podijelimo problematiku bavljenja epidemijom . Angažmanom sestara  i ostalih zdravstvenih djelatnika uspijevamo kontrolirati situaciju,  a naš smo zdravstveni sustav doveli u situaciju da COVID –  19 sve manje utječe na procese i usluge koje pružaju naše zdravstvene ustanove. Kongres će biti odlična podloga za raspravu o mnogim temama uz sadržajan radni materijal koji je kvalitetno pripremljen“, dodao je ravnatelj Devčić.

Prigodnim govorima obratili su se i predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić te pročelnik Sandro Novosel, a svečanost su pjesmom uveličale članice zbora medicinskih sestara Lucerna.

Detaljan program možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana