Održan dvodnevni trening u sklopu projekta „Dravis 3“

U Pečuhu se 15. studenoga i 16. studenoga 2013. održavao dvodnevni trening u sklopu projekta „Dravis 3“. Cilj projekta je jačanje i teritorijalno proširenje prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska u zajedničkom planiranju upravljanja katastrofama.

Ispred hrvatskih projektnih partnera, Koprivničko-križevačke županije i Osječko-baranjske županije, na otvaranju dvodnevnog treninga nazočne je pozdravio gospodin Stjepan Behin, viši stručni suradnik Koprivničko-križevačke županije za poslove zaštite i spašavanja, koji je istaknuo važnost suradnje i partnerstva dviju država u slučajevima prirodne katastrofe.

U sklopu prvog dana treninga održan je niz zanimljivih predavanja, na kojima su projektni partneri prezentirali dosadašnja iskustva u upravljanju katastrofama, kao i predstavljanje udruga građana koje se bave zaštitom i spašavanjem, te kritičnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj.

Gospodin Stjepan Behin održao je prezentaciju na temu „Kritična infrastruktura Koprivničko-križevačke županije“, gdje je govorio o kritičnim županijskim točkama. U sklopu prvog dana održana je i konferencija za novinare, kojoj se odazvao velik broj mađarskih novinara, a u sklopu koje su projektni partneri istaknuli važnost civilne zaštite i važnost prevencije nastanka akcidenta.

Drugi dan treninga održavale su se vježbe spašavanja iz raznih katastrofalnih situacija, kao što su potraga za nestalim osoba nakon pada letjelice, potraga za nestalim ozlijeđenim osobama nakon potresa, izgradnja nasipa i zečjih nasipa u slučaju poplave i sl. U sklopu vježbe spašavanja, sudjelovali su i potražni psi, koji su obučeni za spašavanje iz ruševina i pretrage terena. Jedan obučeni pas s međunarodnim certifikatom može uspješno zamijeniti 25 ljudi.

Ukupno je simulirano 13 akcidenata i prikazana djelovanja u otklanjanju istih.

Interventni tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sudjelovao je u vježbi spašavanja iz ruševina nakon katastrofalnog potresa alpinističkom tehnikom spašavanja ozlijeđenih osoba iz ruševina, te pružanjem prve pomoći nastradalim osobama i doprema nastradalih do mjesta gdje ih predaju liječničkim timovima.

Zajednički stožer Hrvatske i Mađarske preko DRIX sustava pozvao je hrvatske volonterske udruge za spašavanje, jer takve iste ne postoje u Mađarskoj. Sve ovo odvijalo se u mađarskom Centru za obuku bez osnovnih uvjeta (struja, voda i ostala infrastruktura) u šatorskom naselju.

U ime Koprivničko-križevačke županije, treningu su nazočili Stjepan Behin i Ana Mušlek, te predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica Roman Sabol.

Ana Mušlek