Održan Dan povrća Koprivničko-križevačke županije 2010.

Protekle subote, 10. srpnja 2010. godine održan je 6. po redu Dan povrća Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, županijskih službi Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Podravke d.d., Hrvatskog agronomskog društva – Agronomskog društva Koprivnica, Udruge proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Edukativno promotivna manifestacija Dan povrća održana je s ciljem promicanja vrijednosti razvoja domaće proizvodnje i prerade povrća i obuhvatila je promotivno-prodajnu izložbu povrća proizvedenog u našoj županiji, stručna predavanja i obilazak poljoprivrednih površina zasađenih povrćem. Naglasak je i ove godine bio na edukaciji proizvođača povrća kako bi njihova proizvodnja bila ekološki što prihvatljivija i ekonomski što isplativija, međusobnom zbližavanju proizvođača i razmjeni stečenih znanja i iskustava.

Promotivno prodajnu izložbu povrćara Koprivničko-križevačke županije svečano je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren na Zrinskom trgu u Koprivnici u 09,00 sati, a prisutne su pozdravili i Zdravko Matotan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća, Lada Bičak, načelnica Odjela za zaštitu bilja u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Ivan Hodalić, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić.

Popis izlagača na Danu povrća 2010:

1. AGROPOVRĆE, vl. Tomislav Fabuš, Braće Radić 81, DRNJE

2. OPG BARIČEVIĆ ANITA, Ladislav Sokolovački 1, LADISLAV SOKOLOVAČKI

3. OPG GAŠPAROV LJUBICA,  Kozarevačka 5, PRUGOVAC

4. OPG GLOŽINIĆ JADRANKA,  Koprivnička 146, KUNOVEC BREG

5. HZPSS – HRVATSKI ZAVOD ZA POLJOPRIVREDNU SAVJETODAVNU

SLUŽBU Odsjek Koprivničko-križevačke županije, Svilarska 6, KOPRIVNICA

Izlagači koprivničkog placa:

6. OPG BARBERIC KREŠIMIR,  F. V. Šignjara 18, VIRJE

7. OPG HORVAT DRAŽEN, Kneza Branimira 7, KOPRIVNICA

8. OPG KRAMAR NINOSLAV, Trg slobode 1a, KOPRIVNICA

9. OPG MILOŠEVIĆ KATA, Miklinovec 204, KOPRIVNICA

10. OPG NEKIĆ MARIJA, Starogradska 131, KOPRIVNICA

11. Obrt „CIKLAMA“, vl. Santor Mario, Koprivnička 34, KOPRIVNIČKI IVANEC

12. OPG ZRINSKI TOMISLAV, Kolodvorska 36, Reka, KOPRIVNICA

13. VRTLARIJA DOMBAJ,  Ločka 9, DRNJE

14. «KEBET» obrt za uzgoj bumbara, vl. Kebet Stjepan, I. Berute 38 b, Sigetec, PETERANEC

15. OPG KOŽAR ANA, Vinogradska 29, ĐURĐEVAC

16. OPG KRANJEC IVAN I ANĐELKA, Kralja Tomislava 79, KLOŠTAR PODRAVSKI

17. OPG KRAPEC BOŽICA, Gajeva 7, KOZAREVAC

18. OPG MIHALJEVIĆ IVICA, Gajeva 24, KOZAREVAC

19. NATURA AGRO d.o.o.,  Basaričekova 16, ĐURĐEVAC

20. OPG PENZAR PAVAO I ANETA, M. P. Miškine 21, ŽDALA

21. PODRAVKA d.d., Ante Starčevića 32, KOPRIVNICA

22. POLJODOM, vl. Ana-Mari Fabuš,  B. Radića 81, DRNJE

23. POLJOPRIVREDNA ZADRUGA IMBRIOVEC, Imbriovec 21, IMBRIOVEC

24. OPG POPOVIĆ MIJO,  Koprivnička 36, Herešin, KOPRIVNICA

25. OPG RADIKOVIĆ ĐURĐICA, Gorica 68, Gorica, RASINJA

26. OPG STRUNJAK STANISLAV, Kolodvorska 40, PRUGOVAC

27. OPG ŠIJAK, Krešimirova 79, STARIGRAD

28. UZGOJ, PROIZVODNJA I PRODAJA VOĆA I POVRĆA, vl. Tudić Vesna, Gajeva 11, KOZAREVAC

29. VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE U KRIŽEVCIMA, Milislava Demerca 1, KRIŽEVCI

Na središnjem koprivničkom trgu svoje je proizvode predstavilo ukupno 29 povrćara, dio na vlastitim štandovima, a dio na zajedničkima koji su okupili izlagače Koprivničkog placa.

Od 10,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica otvoren je stručni skup na temu „Suvremene tehnologije gnojidbe povrća i zaštite od štetočina“. Tematika ovogodišnjeg stručnog skupa bila je primjena organskih gnojiva, bioloških aktivatora tla, dijagnostika nedostataka pojedinih biljnih hranjiva i gnojidba vodotopivim gnojivima te zaštita povrća od bolesti i štetnika. Predavači na stručnom skupu bili su eminentni stručnjaci koji su nastojali svoja znanja s tog područja prenijeti proizvođačima kojih je na predavanju bilo 52. U okviru tematike zaštite povrća od bolesti govorilo se i o jednoj za naše proizvodne uvjete novoj bolesti paprike Antraknozi koja je prošle godine nanijela značajne štete podravskim povrćarima, te o zaštiti plodovitog povrća od kukuruznog moljca.

Nakon završetka stručnog skupa podijeljena su uvjerenja o osposobljenosti polaznicima obrazovnog programa za poslove uzgajivača povrća, kao i podjela priznanja za najljepše uređeni izložbeni prostor Dana povrća 2010. Prema ocjeni žirija u sastavu novinara (Goran Generalić, Glas Podravine, Adela Sočev, Radio Koprivnica i Andrijana Gregur, HRT), treću nagradu za najljepše uređeni štand osvojilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šijak iz Starigrada, drugu nagradu Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, a prvu nagradu Poljoprivredna zadruga Imbriovec. Nagrade za najljepše uređene štandove, kao i prigodne poklone svim izlagačima pripremile su Koprivničko-križevačka županija i Podravka d.d.

Dan povrća završio je obilaskom povrćarske proizvodnje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Enia Šantića u Podravskim Sesvetama.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije u kojem se s podacima o vrsti i količini proizvodnje te načinu plasmana predstavilo njih 77.

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji