Održan Dan otvorenih vrata županijskih bibliobusa iz Koprivnice i Križevaca

U subotu, 13. travnja u Koprivnici na Zrinskom trgu održan je Dan otvorenih vrata županijskih bibliobusa iz Koprivnice i Križevaca, kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Bibliobusi, ili kako ih zovu „knjižnice na kotačima“ predstavili su se javnosti u okviru obilježavanja 26. Dana Koprivničko-križevačke županije te povodom velikih obljetnica koje bibliobusi slave u 2019. godini: 40 godina rada koprivničke Bibliobusne službe, osnovane 1979. godine i 10.  rođendan križevačkog Bibliobusa koji je počeo radom 2009. godine.

Bibliobuse i njihove zaposlenik obišao je i zamjenik župana Ljubić te izrazio zadovoljstvo što je Županija prihvatila pokroviteljstvo nad ovim važnim obljetnicama te time pokazala potporu županijskim knjižnicama.

Županija je prije deset godina prepoznala i podržala planove širenja županijske knjižnične mreže putem pokretnih knjižnica te već cijelo desetljeće pruža financijsku podršku radu oba županijska bibliobusa, a građani na taj način imaju veću mogućnost korištenja knjižničnih usluga. Također, Županija je u samom hrvatskom vrhu po broju stajališta i članova pokretnih knjižnica te pokrivenosti svog području knjižničnom uslugom. Čestitam knjižnicama ove velike obljetnice te se vidimo na centralnoj proslavi koja će se održati 17. svibnja u Koprivnici.“, poručio je zamjenik Ljubić.

Dva županijska bibliobusa, koprivnički i križevački, donose radost čitanja i druženja u bibliobusu ukupno u čak 20 općina, gdje imaju više od 80 stajališta u preko 60 naselja, a dolaze i do 62 škole te do 16 dječjih vrtića. U 2018. godini ukupno su imali gotovo 3.000 upisanih članova, a koliko su putujuće knjižnice omiljene među građanima, govori i podatak da čak 22 posto svih učlanjenih korisnika u narodne knjižnice u Županiji čine upravo članovi bibliobusa.

Velike obljetnice županijskih bibliobusa obilježavat će se cijele 2019. godine brojnim aktivnostima namijenjenima cjelokupnoj javnosti u kojima će sudjelovati i bibliobusni korisnici. Bit će organizirane prigodne izložbe, promotivni posjeti bibliobusa školama i vrtićima, akcije „otvorenih vrata“ bibliobusa na središnjim gradskim trgovima u Križevcima i Koprivnici kad će svi zainteresirani moći posjetiti i razgledati ova neobična vozila, a najmlađi korisnici čestitat će rođendan svojim bibliobusima na poseban način – izradom slikovnica na temu putujućih knjižnica.

Središnja proslava bit će stručni skup „Inkluzivne knjižnične usluge putujućih knjižnica“ koji će se održati 17. svibnja u Koprivnici, gdje će se okupiti knjižničari s područja tri susjedne županije koje pokriva Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. Tom prigodom bit će održan i mini festival  bibliobusa s područja Društva – iz Križevaca, Koprivnice i Bjelovara, a očekuje se i dolazak bibliobusa iz susjednog Čakovca. Festival će biti otvoren za javnost, a bibliobusi dostupni za posjet i razgledanje svim zainteresiranima.

Služba ureda župana