Održan 13. sastanak Stalnog hrvatsko-mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje u katastrofama

Na temelju Sporazuma o suradnji na području zaštite od prirodnih i civilizacijskih katastrofa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske te plana rada Mješovitog povjerenstva održan je 13. po redu sastanak Stalnog hrvatsko-mađarskog mješovitog povjerenstva za upravljanje katastrofama.

Sastanku je prisustvovao i župan Darko Koren koji je na samom početku pozdravio sve prisutne te dodao: „Nije slučajno odabrana Koprivničko-križevačka županija za ovaj sastanak, postoje mnogi razlozi, a jedan od njih je kontinuitet suradnje naših mađarskih partnera na mnogim aktivnostima i projektima. Smatram da su nas posebno povezali događaji vezani uz migrantsku krizu, jer mi smo područje kroz koje je najveći broj migranata prolazilo za Mađarsku. To je bio jedan moment gdje je posebno bila izražena međunarodna suradnja, te se nadam da ćemo takvu suradnju i nastaviti u budućnosti.“.

IMG_5679mPrisutnima se obratio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić koji je ukratko prezentirao nove zakonske okvire Zakona o sustavu civilne zaštite te istaknuo: „Civilna zaštita je jedinstven i organiziran sustav lokalne, državne, lokalne i državne uprave i stavljanje u funkciju raspoloživih kapaciteta koji su za tu namjenu ili prenamjenu. Smatram da trebamo proširiti naša područja djelovanja, planiranje te prikupljanje podataka kako bismo bili spremni na donošenje novih rješenja.“.

O zakonskim novostima i najznačajnijim događajima u području civilne zaštite i vatrogastva u Hrvatskoj govorili su zapovjednik civilne zaštite Republike Hrvatske, Josip Sajko koji je tom prilikom održao i prezentaciju na temu Procjene rizika, Zakona o sustavu civilne zaštite, a prisutne je obavijestio i o novostima vezanima za razvoj civilne zaštite. Nadalje, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković upoznao je prisutne s novostima iz područja vatrogastva, a nakon čega su i mađarski predstavnici predstavili stanje civilne zaštite i vatrogastva u Republici Mađarskoj.

IMG_5677mRazmjena stručnjaka 2015.-2016. bila je jedna od tema sastanka, koju je prezentirao pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić koji je tom prilikom obavijestio nazočne da je provedeno ukupno šest razmjena. Dodao je da je Republika Mađarska u županijama Zala, Somogy i Baranya organizirala tri razmjene, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje bila je domaćin triju razmjena u Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Osječko-baranjskoj županiji. Istaknuo je da su prilikom razmjene, a u okviru jačanja regionalne suradnje, mađarski stručnjaci željeli pobliže upoznati sustav vatrogastva, posjetiti javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva te steći uvid u njihove aktivnosti.

Između ostalog, na sastanka se razgovaralo i o suradnji u okviru zajedničkih projekata EUrban i Dravis 4 te o mogućoj trilateralnoj zajedničkoj vježbi, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Zaključno je usvojen radni plan zajedničkih aktivnosti na regionalnoj i lokalnoj razini te je potpisano izvješće sa sastanka.

Služba ureda župana