„Odgovorna zelena destinacija – Europska Amazona“ – zajedničko i integrirano rješenje za održivi turizam

Projektni partneri s područja prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (MDD) iz 12 zaštićenih područja u pet država na tri rijeke udružili su snage u srpnju 2020. godine na projektu koji je financirala Europska unija, „Odgovorna zelena destinacija – Europska Amazona“. Ta mreža povezuje visokokvalificirane pojedince i sposobne organizacije, formirajući poboljšano okruženje koje omogućuje funkcioniranje prekogranične destinacije „Europska Amazona“, radi implementacije zajedničke strategije, ponude visokokvalitetnih usluga međunarodnim posjetiteljima i zelenih radnih mjesta s velikom dodanom vrijednošću za stanovnike u degradiranim, većinom ruralnim područjima.

Svrha projekta „Europska Amazona“ je nadograditi biciklističku rutu „Europska Amazona“ i pretvoriti područje u uistinu odgovornu destinaciju razvojem zajedničkih strategija, IT rješenja i interakcija učenja na znatno višoj razini destinacije. „Europska Amazona“ dovest će mogućnosti održivog razvoja za upravljanje raznolikom prirodnom i kulturnom baštinom te resursima s lokalne na prekograničnu razinu, uz istovremeno omogućavanje jedinstvenih iskustava za međunarodne posjetitelje. Destinacija „Europska Amazona“ bit će zajedničko i integrirano rješenje za održivi turizam, uključujući model utjecaja turizma na zelenu destinaciju, koji kombinira društvene i tehnološke inovacije, zajednički model strategije i upravljanja za destinaciju, zajedničke vodeće turističke proizvode koji povezuju vrhunska iskustva na rijekama: riječna ruta, planinarske rute, iskustva „Europske Amazone“, validaciju modela na dva prekogranična pilot područja i obuku dionika za odgovornu zelenu destinaciju.

Predstavnici partnera, regija i institucija susreli su se na online javnoj početnoj konferenciji, koju je otvorila glavna izvršna direktorica glavnog partnera Iskrive, Instituta za razvoj lokalnih potencijala, Urška Dolinar, i predstavila odgovornu zelenu destinaciju „Europska Amazona“. Nakon konferencije, pet gostujućih govornika predstavilo je najzanimljivije atrakcije i iskustva u području prekograničnog rezervata biosfere MDD nakon koronavirusa. Dr. Wolfgang Weber iz Geosys Wirtschafts- und Regionalentwicklungs Gmbh (Austrija) predstavio je dobre prakse i statistiku iz različitih regija Štajerske s fokusom na Thermen- & Vulkanland Steirmark. Helga Lukač iz Razvojnog centra Murska Sobota (Slovenija) opisala je EXPANO paviljon, regionalni promocijski centar koji se nalazi u blizini Sobotskog jezera i predstavlja ulaganje u ostvarivanje turističkog, ekonomskog, kulturnog i sportskog potencijala regije Pomurje. Miran Bojanić Morandini iz Turističke zajednice Varaždinske županije (Hrvatska) predstavio je inovativne vikendice s pričom kao uspješan primjer razvoja kontinentalnog turizma. Gábor Benovics iz Helian NaTour Ltd. (Mađarska) predstavio je dobre turističke prakse na području „Europske Amazone“, aktivni turizam i ekoturizam, biciklističke ture i ture kanuima. Dr. sc. Vladimir Marković sa Sveučilišta u Apatinu (Srbija) predstavio je posebni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ u općini Apatin, koji uključuje niz meandara, pritoka i kanala.

 

Projektni partneri:

– Iskriva, Institut za razvoj lokalnih potencijala

– Arctur Ltd.

– Općina Velika Polana

– West Pannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd.

– CROST Regional Development Nonprofit Ltd.

– Turistička zajednica Međimurske županije

– Osječko-baranjska županija

– Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek

– Koprivničko-križevačka županija

– Varaždinska županija

– Trail Angels GmbH

– 8Cities

– Općina Apatin

– Grad Sombor

Povezani partneri

– Ministarstvo turizma, Hrvatska

– Centar za razvoj ekoturizma, Mađarska

– World Wide Fund for Nature Austria – WWF Austrija

– Vlada Zalske županije

– Vlada Šomođske županije

– Vlada Baranjske županije

– Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije

– Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

– Turistička zajednica Varaždinske županije

– Javna ustanova Park prirode Kopački rit

– Slovenska nacionalna komisija za UNESCO

– Slovenska turistička zajednica

– Turistički savez Slovenije

– Thermenland Süd- & Oststeiermark Marketing GmbH

– Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Projekt Odgovorna zelena destinacija „Europska Amazona“ sufinanciran je kroz Program transnacionalne suradnje Dunav Europske unije (fondovi ERDF i IPA). Projekt je započet 1. srpnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. Ukupni budžet projekta iznosi 2.411.290,00 EUR i dijeli ga 14 punopravnih partnera.

Projektni tim “Europska Amazona”