Od ponedjeljka škole u Županijskoj nadležnosti se vraćaju na nastavu uživo, Stožer apelira na sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera i odazovu na cijepljenje

Treća doza cjepiva  primjenjuje se šest mjeseci od primitka druge doze, a građani se osim kod svojih liječnika obiteljske medicine mogu cijepiti i na organiziranim punktovima uz potvrdu o primitku ranijih doza - napomenula je ravnateljica Vadla

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio o broju zaraženih na području županije, naglasivši kako u posljednjih nekoliko dana svjedočimo evidentnom  povećanju broja novooboljelih te je pozvao sve sugrađane na odgovorno ponašanje i  poštivanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze koronavirusom.

Stožer je donio preporuku o održavanju kontaktne nastave (model A) uz pridržavanje svih epidemioloških mjera,  od ponedjeljka  8.studenog,  za sve škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija.  Ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije te preporukama Vlade RH, nadležnih ministarstava i  Stožera CZ RH i ovisno o pojedinačnim epidemiološkim situacijama u školama,  model izvođenja nastave se može promijeniti, a o tome će škole i javnost biti pravovremeno obaviješteni.  Školama su također upućene i preporuke o odgađanju svih mobilnosti i studijskih putovanja, s ciljem ograničavanja potencijalnog  širenja zaraze koronavirusom.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ potvrdila je da širenje koronavirusa jača, što je posljedica ne pridržavanja mjera i većeg društvenog kontakta. „Nažalost, svjedočimo da se naši brojni sugrađani ne pridržavaju onih osnovnih epidemioloških mjera – distance, dezinfekcije, prozračivanja prostora i nošenja maski. Sve to utječe na ovaj povećan broj oboljelih, a rezultirat će i većim brojem hospitalizacija. Pozivam sve da se strogo pridržavaju mjera, da se cijepe i na taj način pomognu zdravstvenom sustavu te da odgovornim ponašanjem zaštite svoje, ali i zdravlje drugih“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Što se cijepljenja tiče, osvrnula se na termine cijepljenja u studenom te naglasila kako interes za cjepivom raste. „Odredili smo punktove i datume,  sva cjepiva su dostupna.  Raste interes za trećom dozom cjepiva, važno je napomenuti da se treća doza primjenjuje šest mjeseci od primitka druge doze te da se građani, osim kod svojih liječnika obiteljske medicine mogu trećom dozom cijepiti i na organiziranim punktovima uz potvrdu o primitku ranijih doza“, napomenula je ravnateljica Vadla.

U OB Koprivnica trenutno je hospitalizirano 39 pacijenata, od kojih je10 na respiratoru, izvijestio je ravnatelj Mato Devčić. „Od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 33 nije cijepljeno što je podatak koji jasno govori koliko je važno cijepiti se i zaštiti od težih oboljenja“, istaknuo je ravnatelj Devčić i dodao kako su posjete u bolnicu i dalje dozvoljene, ali uz poštivanje svih mjera i uz covid potvrdu, i to prema modelu – jedna osoba po pacijentu dnevno na maksimalno 15 minuta. Specifičan režim posjeta i dalje se provodi na Odjelu pedijatrije te u pogledu pratnje na porodu gdje je ta mogućnost i dalje dozvoljena.

Županijski Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja obavljaju svoju djelatnost u skladu s protokolima i bez poteškoća, izvijestile su ravnateljica Mirjana Hanžeković i pomoćnica za sestrinstvo Biserka Zlatar. U pogledu provođenja nadzora mjera, načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž je kazao kako policijski službenici  redovno vrše provjere osoba kojima su izrečene mjere kućnog liječenja ili samoizolacije  te nadziru rad ugostiteljskih objekata. U pojačan nadzor kreću i inspektori civilne zaštite, izvijestio je  Roman Sabol ispred  Službe civilne zaštite Koprivnica.

Članovi Stožera na kraju koordinacije su uputili apel sugrađanima  da odgovornim ponašanjem i pridržavanjem svih epidemioloških mjera prevencije, doprinesu zaštiti zdravlja cjelokupne zajednice i  pomognu u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije