Obrtničkoj školi u Koprivnici odobren projekt „S energijom pametno“

Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je Erasmus+ projekt mobilnosti učenika Obrtničke škole Koprivnica pod nazivom „S energijom pametno!“, te ga po kvaliteti projektnog prijedloga rangirala na prvo mjesto. To je osmi po redu odobreni projekt mobilnosti Obrtničke škole, a do sada je u sklopu školskih projekata mobilnosti praksu u inozemstvu obavljalo čak 50 učenika Obrtničke škole u jedanaest zanimanja, dok će se ovogodišnjim projektom provesti još dvije mobilnosti učenika.

Za ovaj projekt, koji će se provoditi kroz školsku godinu 2016. /2017., odobreno je 48.002,00 eura, a mobilnost učenika odvijat će se u ožujku 2017. godine u radionicama opremljenima suvremenom tehnologijom.

Jednu grupu učenika činit će desetero učenika zanimanja vodoinstalater, plinoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije koji će svoju mobilnost provoditi u Frankfurtu u trajanju od dva tjedna.

Partnerska ustanova Školi u ovome projektu je Kroatische Wirtschaftsvereinigung  e. V. koja će osigurati tvrtke i obrte za provođenje praktične nastave na kojoj će sudionici mobilnosti upoznati najnovije metode i tehnike u području plinskih i vodovodnih instalacija, ali i instalacija grijanja i klimatizacije. Budući da Njemačka ima višegodišnje iskustvo u provođenju energetske obnove zgrada, učenici će imati priliku vidjeti kako se postojeće instalacije zamjenjuju novima, energetski učinkovitijima ili kako se u novogradnju implementiraju najnovija tehnološka dostignuća iz područja strojarskih instalacija.

Istovremeno s prvom grupom, u Šolskom centru Velenje trotjednu mobilnost će provoditi i dvanaestero učenika zanimanja elektrotehničar i tehničar za računalstvo koji će se, između ostalog, upoznati s održavanjem sustava obnovljivih izvora energije za dobivanje električne energije, njihovom dijagnostikom te s mogućim napredovanjima sustava.

Upoznajući najnovije tehnologije i tehnike te primjenom već stečenih znanja i vještina tijekom obiju mobilnosti učenici će steći nova znanja, vještine i kompetencije koje će ih učiniti konkurentnijima i nakon završetka obrazovanja, a mobilnost utječe pozitivno i na usavršavanje socijalnih, kulturoloških i životnih vještina.

Služba ureda župana