Obrtnička škola Koprivnica obilježila 133. rođendan i desetu obljetnicu sudjelovanja u EU projektima

Obrtnička škola Koprivnica u četvrtak, 9. svibnja proslavila je 133. rođendan te 10. godišnjicu sudjelovanja u europskim projektima mobilnosti, a svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

U svom obraćanju gostima i učenicima, ravnatelj Zlatko Martić kazao je kako o školi najbolje govore njezini učenici i projekti koje provodi. Škola obrazuje učenike u 26 zanimanja, koja su deficitarna, što znači da su učenici po završetku svojih programa traženi na tržištu rada. Ravnatelj je također izrazio zadovoljstvo suradnjom sa Županijom, HGK Županijskom komorom Koprivnica, županijskom Obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje na promociji strukovnih zanimanja jer ima sve veći broj djece koja upisuju Obrtničku školu.

Zamjenik Ljubić pohvalio je školu na svim postignućima te dodao kako je perjanica strukovnog obrazovanja u našoj županiji. Osim na 133. obljetnici, čestitke je uputio i na 10 godina sudjelovanja u europskim projektima mobilnosti, u što je uloženo mnogo truda profesora i učenika. Za kraj je školi, zaposlenicima i učenicima poželio još bolje uvjete za rad i učenje, što će se ostvariti kroz projekt Regionalnog centra kompetentnosti iz elektrotehnike i računalstva.

Za Dan škole pripremljeno je 19 štandova na kojim su se raznim aktivnostima predstavila zanimanja, aktivi, Humanitarna udruga Šegrtsko srce, Učenička zadruga Zlatne ruke te projekti mobilnosti škole i partnerskih škola iz Velenja i Postojne. Zamjenik Ljubić je s ravnateljem Martićem obišao učenike i profesore na štandovima te im poželio mnogo uspjeha u učenju.

Od 2009. godine provedeno je deset projekata mobilnosti ukupne vrijednosti 250 tisuća eura, a višetjednu stručnu praksu i usavršavanje u Sloveniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Češkoj obavljao je 131 učenik iz 17 zanimanja te osmero nastavnika. Također je uspostavljeno partnerstvo s 12 ustanova u raznim europskim zemljama, od Slovenije do Španjolske, a sljedeće godine ime Obrtničke škole čut će se u Francuskoj i Velikoj Britaniji, dok će u Koprivnicu doći učenici i nastavnici iz Maribora i Švedske. Škola je aktivna i u INTERREG projektima prekogranične suradnje, IPA projektima te projektima Europskog socijalnog fonda, čime je ostvarila važnu suradnju s hrvatskim i stranim partnerima te se suvremeno opremila. Kao što je spomenuo i zamjenik Ljubić,  proglašena je Regionalnim centrom Koprivničko-križevačke županije za elektrotehniku i računalstvo, čime će se u dogradnju, opremanje te stručno osposobljavanje i usavršavanje učenika i nastavnika uložiti oko 30 milijuna kuna. U skladu s time Obrtnička škola će ove godine prvi put upisati i novo zanimanje – tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom.

Proslavu Obrtničke škole podržali su i predstavnici PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, županijske Obrtničke komore i Učilišta POUKA, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal.

Služba ureda župana