Obrtnička škola Koprivnica i Šolski center Velenje u zajedničkom projektu

Koprivničko-križevačku županiju u srijedu, 10. rujna posjetili su predstavnici Šolskog centra iz Velenja te ravnatelj i profesor Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić. Povod posjeta bio je početak i dogovor oko suradnje Šolskog centra Velenje i Obrtničke škole Koprivnica koja će biti ostvarena razmjenom iskustava, znanja i vještina učenika i profesora.

Zamjenik župana Ivan Pal pozdravio je prisutne te se osvrnuo na sustav školstva u Koprivničko-križevačkoj županiji. Istaknuo je kako Županija ulaže znatna sredstva u ovaj segment, a za projekte koji se trenutne provode u školstvu izdvojeno je oko 28 milijuna kuna. Pohvalio je Obrtničku školu Koprivnica budući da je dva puta proglašena najboljom strukovnom školom u Republici Hrvatskoj.

Gosti su predstavili svoj grad i Šolski center Velenje koji je jedan od najvećih obrazovnih centara u Sloveniji s više od pedeset godina iskustva. S obzirom da ŠC Velenje već surađuje sa brojim europskim školama, odlučili su se i na suradnju sa Obrtničkom školom Koprivnica kako bi Hrvatska također bila u mreži njihovih partnerskih škola.

Riječ je o projektu Erasmus+projekt mobilnosti učenika Obrtničke škole Koprivnica pod nazivom Praksa u Velenju koji je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije te ga po kvaliteti projektnog prijedloga rangirala na visoko 3. mjesto s osvojena 94 boda od mogućih 100. Ovim projektom desetorici učenika trećih razreda koji se školuju za četiri zanimanja – automehatroničar, elektroinstalater, elektromehaničar i strojobravar – omogućiti će se trotjedno obavljanje praktične nastave u partnerskoj ustanovi Šolski center Velenje u Sloveniji.

Za ovaj projekt, koji će se provoditi kroz školsku godinu 2014. /2015., odobreno je 20 tisuća 950 eura, a mobilnost učenika odvijat će se u veljači i ožujku 2015. godine u radionicama opremljenima suvremenom tehnologijom kakve su koprivničkim učenicima u njihovoj sredini nedostupne.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.