Obrana od poplava glavna tema sastanka u Hrvatskim vodama

Kako bi se informirao o stanju na terenu u slučaju poplava kakve su područje Koprivničko-križevačke županije zahvatile 2014. godine, zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite, Ratimir Ljubić sastao se s voditeljem Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Bistra” Đurđevac Josipom Fučekom.

Voditelj Fuček zamjeniku je predstavio što je sve napravljeno u posljednje tri godine, kao i planove za naredno razdoblje, kazavši kako je 90% problematičnih područja i kritičkih točaka iz 2014. godine uspješno sanirano. Voditelj je podsjetio na rekordno visok vodostaj Drave te godine, kakav nije zabilježen od 1972., a brzom i organiziranom reakcijom žurnih službi uspjele su se izbjeći veće materijalne štete i tragedije.

Općine Drnje i Sokolovac spomenute su kao područja na kojima još predstoje radovi, a od dosadašnjih uspješnih projekata, izdvojeni su sanacija potoka Gliboki i retencijskog jezera u Rasinji, projekt vrijedan 3 milijuna kuna kojim će se spriječiti poplavljenost ne samo Rasinje, nego i brojnih mjesta koja se nalaze nizvodno, te sanacija nasipa na području općina Molve i Podravske Sesvete. Kao dugoročno rješenje za koprivničko područje, razgovaralo se o Moždanskom jarku, koji je dijelom saniran 2016. godine, a jedna od tema bio je i problem postupanja vlasnika poljoprivrednih zemljišta koji mijenjaju ili zatrpavanju kanale kojima prirodno protječe ili otječe površinska voda s njihovog zemljišta.

Zamjenik Ljubić zahvalio je Hrvatskim vodama na odličnoj suradnji, a voditelj Fuček informirao ga je kako tijekom prošlog vikenda, kada je palo mnogo oborina, nije bilo prijavljenih šteta zbog kojih bi se moralo izlaziti na teren.

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, u planu je novi sastanak s predstavnicima žurnih službi i načelnicima općina na temu planova i problematičnih pitanja u kriznim situacijama, na kojemu će ih se upoznati i s novim zakonskim propisima i obvezama.

Služba ureda župana