Obilježena 50. godišnjica mikrobiološke djelatnosti na području Koprivničko – križevačke županije

Služba za mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo danas, 9. lipnja obilježila je 50 godina kontinuiranog rada na području Koprivničko – križevačke županije. Značajnoj obljetnici i stručnom skupu nazočili su u ime osnivača župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja. U uvodnim obraćanjima ravnateljica ZZJZ Draženka Vadla i predsjednik Upravnog vijeća Danimir Kolman prisjetili su se razvoja djelatnosti, a posebno istaknuli doprinos svih djelatnika zbog čega je „jedan mali laboratorij prerastao u moderni suvremeni specijalističko – dijagnostički mikrobiološki laboratorij i Službu“.
Sveukupno gledajući razinu zdravstvenog sustava na ovom prostoru Županije, ipak smo uspjeli održati jednu razinu kvalitete koja garantira primjernu zdravstvenu skrb. Smatram da je zdravstveni sustav posljednja linija obrane svake socijalne države, a mi smo skloni uvijek promatrati neke društvene procese kroz isplativost u kojoj se gubi smisao društva. Županija nastoji koliko je god to moguće pažnju usmjeravati upravo u taj sektor. Zahvaljujem svima koji ste kroz sve te godine ovu službu učinili vrijednom i unaprijedili je za cijelu zajednicu u kojoj živimo i na tome vam zahvaljujemo“ rekao je uvodno župan Koren.
Današnjem obilježavanju mikrobiološke djelatnosti odazvali su se zamjenica koprivničke gradonačelnice Melita Samoborec, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, ravnatelji i rukovoditelji Službi za mikrobiologiju iz susjednih Županija, a posebna zahvala upućena je suradnicima izvan Službe. Riječ je o liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koprivničke Opće bolnice i Primarne zdravstvene zaštite na području Županije koji su odličnom suradnjom doprinijeli rastu i razvoju mikrobiologije u koprivničkom kraju.
Pregled rada i razvoja Službe, prikazale su prim.dr. Lea Globan Femec ujedno i prvi specijalist medicinske mikrobiologije na našem području te sadašnja rukovoditeljica Službe dr.med. Vlatka Janeš Poje.
O važnosti mikrobiologije te timskom radu na području prevencija infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, ali i suradnje posebice sa infektologijom govorila je prim.mr.sc. Vesna Mađarić, dok je prim.dr.sc. Blaženka Hunjak, rukovoditeljica hrvatske Službe za mikrobiologiju prezentirala ustroj Službi u mreži RH.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.