Obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite

U prostorima Županijske uprave u četvrtak, 1. ožujka održana je sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, kojom je ujedno obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Nacionalni dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Članovima Stožera za civilnu zaštitu obratio se župan Darko Koren koji je podsjetio na krizne situacije koje su obilježile prijašnje godine, poput poplava i migrantske krize, gdje su sustav civilne zaštite i sve službe koje u njemu djeluju pokazali svoju „odličnu organiziranost, pripremljenost i znanje“. Predstavnicima žurnih službi uputio je čestitke te im zahvalio na predanom radu i dosadašnjoj suradnji, naglasivši kako je „svaka karika u lancu civilne zaštite važna za njegovu cjelokupnu učinkovitost“.

Obzirom na to da je župan u zakonskom roku uspješno završio osposobljavanje kao čelnik regionalne samouprave, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić uručio mu je i službenu potvrdu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uputio je čestitke i zahvale svim predstavnicima službi, te je vodio sjednicu, predstavivši članovima izmjenu Odluke o osnivanju i imenovanju Stožera kao i planove glede osposobljavanja članova Stožera temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, 19. ožujka u prostoru Županijske uprave.

Pročelnik Kramarić zatim je održao prezentaciju o aktualnostima u području civilne zaštite, gdje je istaknuo kako je u planu za ovu godinu donošenje smjernica za procjenu rizika od strane općina, gradova i Županije. Na razini Hrvatske postoje tri osnovna rizika – poplave, potresi i požari, dok je za područje Županije potrebno spomenuti i rizike od oluja i klizišta. Pročelnik je izrazio zadovoljstvo djelovanjem snaga civilne zaštite, pojasnivši kako su postrojbe ustrojene na temelju procjene planova zaštite i spašavanja, a svaka općina ima 23 obveznika, Županija četiri specijalističke postrojbe, kao i gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Na temelju procjena rizika planira se smanjiti broj obveznika, ali na način da se istovremeno osigura njihovo kvalitetnije i učinkovitije djelovanje.

Pri pregledu aktivnosti, spomenute su i edukacije za djecu i mlade koje Područni ured redovito provodi, posebno kroz prigodne bojanke i enigmatike, a obzirom na vremenske prilike i hladnoću, članovi Stožera iznijeli su podatke s terena u okviru svojih službi.

Voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol kazao je kako proteklih dana nije bilo značajnijeg povećanja poziva, a prometnice su uglavnom bile prohodne uz iznimke koje su naknadno očišćene. U suradnji s Policijskom upravom, par poziva je upućeno prema HGSS-u koji su pomogli medicinskim djelatnicima i Zimskoj službi, a stanje je, u odnosu na ostale županije, uglavnom bilo mirno što se tiče intervencija, uz uobičajene aktivnosti u ovo doba godine. S time su se složili i ostali članovi Stožera, a informacije o stanju na terenu dale su i Policijska uprava Koprivničko-križevačka, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, HGSS stanica Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana