Obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite, župan Koren uz čestitke poručio: Predstavnici svih službi civilne zaštite pokazali su u kriznim situacijama kvalitetnu komunikaciju, osobno uvažavanje i prije svega operativnost, koja je ogledni primjer drugim županijama, a sve s ciljem veće sigurnosti naših sugrađana

U prostorijama Županijske uprave danas je  povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj održan prijem za predstavnike žurnih službi koje djeluju u sustavu civilne zaštite. Uz župana Darka Korena kao domaćina, prijemu su prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, zamjenica načelnika i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, načelnik Policijske uprave KKŽ Miroslav Puž, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić, voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Matija Markešić te pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski sa suradnicima.

Uvodno se obratio župan Darko Koren te je uz čestitke pripadnicima žurnih službi poručio: „Županijski sustav civilne zaštite funkcionira na najvišoj mogućnoj razini, zahvalan sam službama na svemu što čine te sam posebno ponosan na njihovu međusobnu suradnju, organiziranost i stručnost. Predstavnici svih žurnih službi civilne zaštite pokazali su u kriznim situacijama kvalitetnu komunikaciju, osobno uvažavanje i prije svega operativnost, koja je ogledni primjer drugim županijama, a sve s ciljem sigurnosti naših sugrađana. Posljednjih godinu dana obilježeno je pandemijom koronavirusa, što predstavlja velik izazov za sustav civilne zaštite, a posebno za zdravstveni sustav, te smatram kako smo po svim pitanjima napravili velik organizacijski iskorak i dokazali da se zajednički možemo nositi sa svim ugrozama. Svaka sastavnica tog sustava ima svoju važnu ulogu i jedna smo od rijetkih županija gdje postoji takav dobar odnos među njima. Dosta smo angažirani i na potresom pogođenom području, posebno naši vatrogasci, HGSS i članovi Crvenog križa, što pokazuje da smo aktivni i van okvira županije. I nadalje ćemo u svim segmentima podržavati rad žurnih službi te nastaviti ovu uspješnu suradnju na korist naših sugrađana.“

Čestitkama i zahvalama na kvalitetnoj suradnji pridružio se i zamjenik Ljubić, dodavši: „Posljednjih godinu dana održali smo preko 100 koordinacija županijskog Stožera, pri čemu moram naglasiti kako su svi predstavnici službi civilne zaštite uvijek na raspolaganju, spremni za dogovor i iznimno stručni i operativni u izvršavanju svojih zadataka. Nadamo se kako ćemo uspjeti odraditi i vježbe, kada nam dopusti epidemiološka situacija, a prva na rasporedu će biti vježba komunikacije, što se pokazalo potrebnim na primjeru potresa.“

Načelnik PU KKŽ Miroslav Puž zahvalio je Županiji na podršci žurnim službama te je naglasio njihovu operativnost i kvalitetan rad, dodavši kako su svi oni tu radi građana, dok je voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić kazao kako je primarni cilj službi civilne zaštite spašavanje ljudi i imovine, naglasivši važnost edukacije i prevencije. Obzirom da je županijski zapovjednik Zvonimir Habijan, kao pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, pozvan u nacionalni Stožer civilne zaštite u Petrinju, u njegovo se ime obratio zamjenik zapovjednika Matija Markešić kazavši kako se na upravo na primjeru razornih potresa vidi kolika je važnost vatrogasaca te je također istaknuo dobru suradnju svih službi, brzo i učinkovito djelovanje u krizama, uz zahvale Županiji na kontinuiranog podršci vatrogastvu.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić kazao je kako je civilna zaštita važna sastavnica u ustroju ukupnog sustava nacionalne sigurnosti, pohvalivši komunikacijske vještine pripadnika službi te njihovu operativnost. Također je zahvalio nacionalnom Stožeru na donaciji dva milijuna kuna vrijedne zaštitne opreme, koja je bila od velike pomoći djelatnicima bolnice u kontekstu koronakrize, kao i županijskom Stožeru s kojim je u suradnji to omogućeno.

Pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski zahvalio je Županiji što je prva prepoznala potrebu za osnivanjem takve službe na svojem području te od samog početka prati i podržava njihov rad, financijski i na svaki drugi način. Ujedno je zahvalio drugim pripadnicima žurnih službi na suradnji.

Nakon obraćanja, župan Koren i pročelnik Bojovski potpisali su Sporazum o financiranju redovne djelatnosti HGSS Stanice Koprivnica, a dodajmo kako je Stanica osnovana prije pet godina, broji 36 aktivnih članova te ima ispostave u Križevcima i Đurđevcu, uz Obavijesnu točku na Kalniku i Prihvatni centar na Šoderici.

 

Služba ureda župana