Obilježen Europski dan oživljavanja srca

Prigodnim programom u Koprivnicu na Zrinskom trgu 16. listopada obilježen je  Europski dan „Restart a Herath Day“ – Dan oživljavanja srca u sklopu ”Cardiac Arres Awarenes Week“ – Tjedna podizanja svijesti o srčanom zastoju, kojeg je ustanovilo Europsko vijeće za reanimatologiju. Dan se obilježava u svim zemljama Europske Unije, pa tako i u Hrvatskoj.

Osnivač ove akcije je Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora koje od svojeg nastanka 2002. godine radi na obuci zdravstvenih djelatnika i građana – laika za primjenu mjera oživljavanja odraslih i mjera oživljavanja djece. Cilj ovakvih akcija je unaprijediti razinu zdravstvene zaštite građana osposobljavanjem što većeg broja zdravstvenih djelatnika i laika u vještini oživljavanja i korištenja defibrilatora, koji bi se trebali postaviti na što više javnih površina.

Akciju su podržali zamjenik župana Ivan Pal, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Branka Cuki koja je isprobala reanimaciju na medicinskoj lutki.

Zamjenik župana izrazio je zadovoljstvo ovom hvalevrijednom akcijom, te naglasio potrebu uključivanja što više građana u ovakve akcije.

Na trgu se predstavila i Udruga „Veliko srce malom srcu”, udruga roditelja djece sa srčanim bolestima i srčanim greškama, koja smatra kako je edukacija laika prijeko potrebna u životu bolesne i zdrave djece u Hrvatskoj.