Obilježen Dan škole i općine Sokolovac

U Hrvatskom domu  u Sokolovcu smo 25. travnja 2014. god. proslavili Dan naše škole i općine. Tu prigodu su svojim dolaskom uveličali i naši dragi gosti.  Drago nam je što su nam se u proslavi toga dana pridružili: gđa. Branka Cuki, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji, načelnik Općine Sokolovac, g. Vlado Bakšaj, djelatnici Hrvatskih šuma u Sokolovcu, bivši djelatnici naše škole, roditelji naših učenika i ostali prijatelji koji na različite načine podupiru naš rad.

Program je počeo razigranom priredbom nakon koje smo imali priliku pogledati presijek događanja o radu naše škole od rujna prošle do travnja tekuće godine. Leo Bakšaj, učenik 8.a razreda, nam je prezentirao rezultate rada naših učenika i njihovih mentora. Zaključak koji iz svega proizlazi je da smo ove školske godine bili posebno uspješni. Naši su učenici, naime, sudjelovali na državnoj razini natjecanja na pet različitih područja rada, a to su: tehnička kultura, gimnastika, ekologija, smotra prikazivanja običaja vezanih uz Dane kruha te natječaj Europa u školi. Izdvajamo uspjeh literarnog rada unutar posljednje spomenutog natječaja koji se organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. To je međunarodno i nacionalno natjecanje za učenike i mladež pod jedinstvenim nazivom Europa u školi i provodi se na razini Republike Hrvatske. Okvirna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je 2014. Europska godina usklađivanja radnog i obiteljskog života. Pisani rad našeg Nikole Carevića, učenika 7.b razreda, pod naslovom Moja obitelj – moj najveći blagoslov, izabran je među 10 najboljih radova te je zajedno sa svojom mentoricom, Leilom Zainul, pozvan na dodjelu nagrada u Europski dom u Zagrebu.

Nakon prezentacije o radu škole uslijedio je govor našeg cijenjenog ravnatelja Saše Korkuta. On je tom prilikom uručio pohvalnice i nagrade istaknutim učenicima i njihovim mentorima te zahvalnice roditeljima i svima ostalima koji doprinose uspješnosti rada OŠ Sokolovac. I ove smo godine imali izbor najprijatelja u svakom razrednom odjelu pa su i njima uručene simbolične nagrade. Ravnatelj je zatim najavio pregled rada eko-djelovanja u našoj školi.

Jasmin Susak, učenik 5.a razreda, prezentirao je sve naše rezultate unutar eko-projekta. Najveći i najistaknutiji projekt na kojem smo sustavno radili od prošle školske godine je projekt pod nazivom Znamenitosti Općine Sokolovac. Unutar njega imamo nekoliko konkretnih i vrijednih rezultata rada, a oni su dokaz da se kvalitetnom suradnjom unutar škole i  suradnjom škole s ostalim zajednicama može puno postići. Tiskana je brošura u kojoj se može pronaći mnoštvo podataka o Općini Sokolovac, njenim stanovnicima, mjestima, znamenitostima i geografskim činjenicama. Osim toga, u njoj se nalaze i fotografije mnogih lokaliteta koje su fotografirali naši učenici, a rezultat su rada unutar foto-grupe. Brošura nudi i prikaz likovnih i literarnih radova te himnu naše općine kojoj su tekst osmislili učenici, a stihove je uglazbila njihova mentorica, Nives Negro-S   okač. Osim brošure, postavljena je i informativna ploča o znamenitostima naše općine koja nudi vrlo koncizna pojašnjenja o pojedinim mjestima, a učenici 2. razreda OŠ Sokolovac i PŠ Srijem su ispisali nazive mjesta za smjerokaze.

Nakon svečanog otkrivanja informativne ploče pokraj zgrade Općine Sokolovac započeo je radni dio za naše učenike i njihove voditelje. Naime, ove smo godine odlučili pripremiti radionice koje su bile tematski povezane s krajem u kojem djelujemo. Učenici razredne nastave mogli su sudjelovati u radionicama pod nazivima: BUDIMO KREATIVNI, ORIGAMI, PRENOŠENJE FOTOGRAFIJA NA UPORABNE PREDMETE te IZRADA NAKITA OD PAPIRA, a učenici predmetne nastave su sudjelovali u radionicama: UMIJEĆE JAVNOG NASTUPA, LIKOVNO-LITERARNA RADIONICA,    RUČNI RAD, SAKRALNI OBJEKTI i MODNI DIZAJN. Zanimanje učenika bilo je izrazito dobro, a svaka radionica je na kraju imala vrlo lijepe rezultate rada.

Nakon svega doživljenog, odrađenog i postignutog osjećamo veliko zadovoljstvo. Raduje nas svaka prilika da pokažemo rezultate svoga rada, da pohvalimo uspješne pojedince, da naučimo nešto novo na neuobičajen način, da zahvalimo svima koji nas podupiru i na kraju – ono najmilije – da zagrlimo prijatelje. Ovo je bila jedna takva prigoda i hvala svima koji su nam se u toj radosti pridružili.

 Leila Zainul