Obilježen Dan koprivničkih branitelja i 27. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici

Zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar prošlog su vikenda prisustvovali svečanom obilježavanju 27. godišnjice oslobođenja vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja.

Programom je započeo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Nikole, nakon koje su u ime svih građana i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice položila vijence kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne «Ban Krsto Frankopan». Županijsku delegaciju činili su zamjenici župana i predsjednik Pintar, s govor je održao zapovjednik policijske postaje i član Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Krešimir Papac.

Zamjenici i predsjednik Pintar zatim su se uključili u tradicionalni mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Zrinskog trga, na kojemu je održan počasno-ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme. U sklopu programa, građani su mogli vidjeti Panzer haubicu 155 mm, PzH 2000, Haubicu 122 mm, sustav SVLR Grad, izviđačko vozilo Humvee sa sustavima za motrenje, meteorološku postaju VAISALA i šator s pješačkom opremom (najnovija hrvatska puška i pištolj, zaštitna odjeća, pancirke, kacige), a održana je i cjelokupna prezentacija aktivnosti Hrvatske vojske.

Svečanost je nastavljena kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena svih poginulih i nestalih branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije. Govor je održao predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice Ivica Jurenec, dok je za kulturno-umjetnički dio programa bila zadužena ženska klapa „Viva“.

U dvorani Doma mladih održana je svečana sjednica koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, a zatim se okupljenima obratio zamjenik Sobota: „Županija od samog početka u svom proračunu veliku pažnju posvećuje braniteljima i braniteljskim udrugama te vam iskreno zahvaljujem na suradnji i na svim projektima i programima koje smo zajedno proveli. Među njima moram posebno izdvojiti projekt županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pod nazivom „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ u koji su uključeni školarci. Ponosni smo na naše branitelje i promicanjem istine među mladima želimo očuvati sjećanje na dane kada smo stvarali državu, a posebno je važno dati na značaju onima koji dali najvrjednije što imaju. Danas su pročitana imena i prezimena 171 Podravca i Prigoraca koji su položili svoje živote za Hrvatsku. Imali smo privilegiju stvarati našu domovinu, ali imamo i obvezu govoriti istinu o Domovinskom ratu te brinuti za branitelje sada kada smo mi njima potrebni. Iskreno čestitam svima koji su prije 27 godina imali hrabrosti, odlučnosti i mudrosti da ne dođe do ratnih razaranja ovdje u Koprivnici te zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos.“

Prigodnim govorima obratili su se i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk, ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. Programu obilježavanja prisustvovali su i general pukovnik Mladen Markač, saborski zastupnik Damir Felak te ostali uvaženi gosti.

Služba ureda župana