Obilježen Dan državnosti i 25. godišnjica neovisnosti Republike Hrvatske u Pečuhu

U sklopu predstavljanja Koprivničko-križevačke županije na konzularnom području u Republici Mađarskoj zamjenik župana Ivan Pal sa suradnicima prisustvovao je obilježavanju Dana državnosti i 25. godišnjici neovisnosti Republike Hrvatske.

Otvorenjem izložbe „100 godina Price“ započela je svečanost obilježavanja koju je otvorio gradonačelnik grada Pečuha Zsolt Pava dok je o samoj izložbi govorio hrvatski kulturni djelatnik iz Mađarske Ernest Barić. Radi se o izložbi koja je otvorena povodom stote godišnjice rođenja hrvatskog slikara i likovnog pedagoga Zlatka Price, a sva izložena dijela darovana su gradu Pečuhu.

Svečanost se nastavila u Pečuškoj katedrali gdje je održana sveta misa za Domovinu koju je predvodio župnik iz Mohača Attila Bognar, a koncelebrirali su ju svećenici iz Republike Mađarske i Hrvatske. Tom prigodom generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, Vesna Haluga na svetoj misi nosila je svečanu peteransku narodnu nošnju. Nošnja je rekonstruirana te izrađena pod utjecajem građanskih modnih stilova koja se nosila u svečanim prilikama, a za tu priliku posudila ju je predsjednica kulturno umjetničkog društva „Fran Galović“ Peteranc Katica Erdec.

DSC_1591mSvečani prijem proslave hrvatske državnosti i predstavljanja naše Županije u hrvatskom centru Miroslav Krleža upriličila je konzulica Haluga te tom prilikom zahvalila županu Darku Korenu i zamjeniku Palu na odličnoj suradnji kroz godine te poželjela još bolju u budućnosti. „Izuzetno sam ponosna što danas predstavljamo jednu od najmanjih hrvatskih županija, Koprivničko-križevačku županiju, ali po mnogočemu najuspješniju županiju.“.

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik župana Pal čestitavši svima Dan državnosti. „Dragi Hrvati i Hrvatice u Mađarskoj, dragi prijatelji čestitam Vam Dan naše državnosti te se zahvaljujem konzulici Halugi što je upravo našu Županiju odabrala za glavnog partnera.“.

Prilikom svog govora osvrnuo se i na izložbu „Hrvatska naiva, bogatstvo običaja – Hlebinska škola“ koja je nedavno održana u Mađarskoj, ali i na sve događaje koji su bili i koji će tek biti održani u Mađarskoj s željom da i daljnja suradnja bude ovako dobra kao i do sada.

Na samom prijemu predstavljena je Koprivničko-križevačka županija te je prikazan županijski turistički film koji prikazuje njene čari i ljepote, a u sklopu predstavljanja Županije održan je i kuharski show Podravke.

Bila je ovo prilika da predsjednik Hrvatske samouprave u Republici Mađarskoj Ivan Gugan, preda gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi donaciju od 10 tisuća eura koju su sakupili Hrvati u Mađarskoj za obnovu vukovarskog vodotornja.

Za kulturno umjetnički dio programa pobrinuli su se ženski pjevački sastav „Korjeni“ iz Martinaca te tamburaški sastav „Biseri Drave“ iz Starina, a prijemu prisustvovali su direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te brojni uvaženi gosti i uzvanici.

Služa ureda župana