Obilježavanje Svjetskog dana glaukoma u Koprivničko-križevačkoj županiji

Na inicijativu Svjetske glaukomske organizacije i Svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma 12. ožujka obilježava se Svjetski dan glaukoma. Glaukom je progresivna bolest koja izaziva sljepoću, jer bez vidljivih simptoma dolazi do propadanja vidnog živca. Čak 65 milijuna ljudi u svijetu boluje od glaukoma, a 4,5 milijuna ih je zbog bolesti oslijepilo. Glaukom ne boli, nema nikakvih znakova pa se najčešće otkriva slučajno, mjerenjem očnog tlaka.

U ovu inicijativu uključila se i Koprivničko-križevačka županija. Župan Darko Koren je povodom Svjetskog dana glaukoma 16. ožujka primio županijske oftalmologe, među kojima su bili predstojnica Samostalne djelatnosti oftalmologije iz Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica dr. Jasna Pavičić-Astaloš, dr Ivana Merc i dr. Tigrena Csik ispred Hrvatskog oftalmološkog društva.

Dr. Tigrena Csik je župana i njegove suradnike informirala o toj bolesti, te je kazala da se do 2020. godine očekuje preko 11 milijuna slijepih zbog glaukoma. „Glaukom koji se otkrije na vrijeme može se liječiti i ne mora uzrokovati sljepoću, a najvažnije je rano otkrivanje. U Županiji ima oko 1000 oboljelih od glaukoma, a velik dio njih otkrio je svoj problem upravo kroz akcije besplatnog mjerenja očnog tlaka.“ Kazala je Csik.

Župan Darko Koren zahvalio je oftalmolozima na svemu što čine kako bi javnost upoznali s problemom glaukoma, te se i sam podvrgnuo mjerenju očnog tlaka. Nakon toga svi zainteresirani zaposlenici Županije i Ureda državne uprave imali su priliku besplatno izmjeriti očni tlak, za što je interes bio priličan.