Obilježava se Dan policijske kapelanije „Sv. Marko Križevčanin“ i 20. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije „Ban“

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ban“ Koprivnica obilježava 20. obljetnicu osnutka jedinice na području Koprivničko-križevačke županije. Uz obilježavanje te obljetnice obilježava se i Dan policijske kapelanije „Sv. Marko Križevčanin“. Svečanost se održala u petak 6. rujna u Koprivnici i Peterancu. Prije početka svečane akademije izaslanstvo Udruge položile je vijence za sve poginule branitelje kod centralnog križa na Gradskom groblju u Koprivnici  te u Glogovcu na grobu prvog poginulog pripadnika SJP Dražena Baničeka po koje je jedinica i dobila ime te u Hlebinama na grobu prvog ratnog zapovjednika Miralema Alečkovića.

Na svečanoj akademiji u dvorani Veleučilišta u Koprivnici bili su prisutni brojni visoki časnici, dužnosnici i predstavnici braniteljskih udruga kao i: general Mladen Markač, predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zvonko Marić, general Marko Lukić, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić, ravnatelji policijskih uprava, policijski kapelan Ozren Bizek kao i brojni predstavnici branitelja i udruga.

Okupljenima se na samom početku obratio Ante Nazor te podsjetio na sam početak domovinskog rata. Ratni zapovjednik Ivica Jurenec upoznao je prisutne s radnim putem Specijalne jedinice policije „Ban“, a na važnost dignitete i prisjećanja na hrabre i iznimne domoljube ukazao je i Josip Klem. Ovu važnu obljetnicu ispred predsjednika RH Ive Josipovića čestitao je Vlado Marić. Nakon svečane akademije u župnoj crkvi u Peterancu vojni ordinarij u RH mon. Juraj Jezerinac služio je Svetu misu.