Obilazak križevačke Ispostave Zavoda za Hitnu medicinu

Uz razgovor i obilazak prostora se pokušalo vidjeti kako funkcionira ova služba kao i kako se njezin rad može učiniti još boljim i kvalitetnijim

Saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal zajedno s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mladenom Vuljakom obišli su u srijedu 3. travnja ispostavu Zavoda u Križevcima. Tamo su razgovarali s voditeljicom Ispostave Valentinom Hrg o funkcioniranju ove važne zdravstvene djelatnosti.

Kako je od 1. siječnja zaživio novi način rada u hitnoj medicini, bila je ovo prilika da se kroz razgovor, ali i obilazak prostora, vidi kako funkcionira ova služba kao i kako se njezin rad može učiniti još boljim i kvalitetnijim. Ravnatelj Vuljak je rekao kako Križevci imaju dva tima hitne medicinske pomoći te 24 sata otvorena vrata ambulante za hitni prijem, što se smatra nadstandardom pa dežurstvo drugog tima plaća Županija sa 1,3 milijuna kuna godišnje. Ravnatelj je istaknuo kako je zbog velikog prostora koji pokriva te broja stanovnika u Križevcima Tim 2 neophodan.

Mladen Vuljak istaknuo je i novu praksu u zbrinjavanju bolesnika sa sumnjom na srčani udar, čiji se nalazi EKG-a šalju u Klinički bolnički centar Dubrava gdje kardiolog odlučuje o stanju pacijenta, te nužnost da on odmah bude prebačen u Zagreb umjesto u Koprivnicu čime se štedi dragocjeno vrijeme i poboljšavaju šanse za izlječenje. U planu je i korištenje telemedicine kod povreda i prijeloma kao bi se smanjilo nepotrebno putovanje u bolnicu u Koprivnicu.