Novim projektom do povećanja atraktivnosti Šoderice: uredit će se šetnica i dječja igrališta, izgraditi vidikovac i nabaviti električni bicikli

U ponedjeljak, 29. listopada u prostorima Ribičkog doma na Šoderici održana je početna konferencija projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“ koji je odobren je u okviru Natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Prijavitelj i korisnik projekta je Općina Legrad, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 4.839.671,00 kuna, a traje tri godine.

Konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić sa suradnicima, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Damir Petričević, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije Zlatko Filipović, predstavnici grada Koprivnice, predstavnici Općine Đelekovec te predstavnici Športsko ribolovnog saveza Koprivničko-križevačke županije.

U uvodnom dijelu okupljene je pozdravio zamjenik Ljubić koji je zahvalio svim partnerima na uloženom trudu u pripremi projekta kojim se planira revitalizacija Šoderice i privlačenje domaćih, ali i stranih posjetitelja.

Svi se sjećamo zlatnih vremena Šoderice kada je ovo mjesto bilo prepuno života i iznimno posjećeno, a posljednjih godina Županija, Općina Legrad, županijska Turistička zajednica, kao i brojni drugi, nastoje privući ljude i vratiti jezeru stari sjaj. Ovaj je projekt nastavak naših ulaganja u Šodericu te se nadamo kako će potaknuti i privatne inicijative.“, kazao je zamjenik Ljubić i zahvalio PORA-i na još jednom uspješno pripremljenom projektu te pozvao i druge jedinice lokalne samouprave da koriste njihovu stručnu i savjetodavnu pomoć.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić istaknula je aktivnosti koje će PORA provoditi u okviru projekta, a odnose se na izradu Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima i promociju projekta kao i cjelokupnu administrativnu i tehničku podršku svim partnerima tijekom provedbe projekta, odnosno provodit će aktivnosti vezane uz izvještavanje i koordinaciju projektnih aktivnosti.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je prezentacija projekta i projektnih aktivnosti koju je održao načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić. U okviru projekta uredit će se šetnica na jezeru u ukupnoj dužini od 1,5 km na kojoj će se postaviti nova javna rasvjeta, izgradit će se dva vidikovca i postaviti edukativne table, a također će se urediti dva dječja igrališta, nabaviti električni bicikli i provesti niz aktivnosti kojima će se doprinijeti povećanju atraktivnosti Šoderice kao zaštićenog područja.

Ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar predstavila je aktivnosti vezane uz očuvanje i promociju prirodne baštine te je istaknula važnost brige za prirodnu baštinu budući da se Šoderica nalazi u zaštićenom NATURA 2000 području i dio je Regionalnog parka Mura-Drava, kao i biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav.

Služba ureda župana