Novi Erasmus+ projekt inozemne učeničke mobilnosti Strukovne škole Đurđevac

Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Strukovnoj školi Đurđevac novi Erasmus+ projekt „Skills in Practical Interdisciplinary Environment“ (SPIDER) u vrijednosti 84.443,00 eura. Ovim projektom škola nastavlja pružati iskustvo međunarodne mobilnosti za učenike u strukovnim zanimanjima, omogućujući im odrađivanje kvalitetne stručne prakse u inozemnim poduzećima te specijaliziranim praktikumima inozemnih obrazovnih centara i partnerskih strukovnih škola.

Ciljevi projekta usmjereni su na unaprjeđenje znanja i vještina učenika te njihovu konkurentnost na tržištu rada kroz kvalitetnu stručnu praksu u inozemstvu, razvoj vještina koje će učenicima koristiti kod izvršavanja radnih zadataka vezanih uz međusobnu integraciju tehnologija iz različitih struka, osiguranje jednakih mogućnosti obrazovanja svim učenicima, unaprjeđenje organizacijskih i profesionalnih kompetencija nastavnika kroz primjenu inozemnih primjera dobre prakse u organizaciji praktične nastave učenika u školi i u tvrtkama te unaprjeđenje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika koji sudjeluju u mobilnostima.

U mobilnosti će biti uključeno 37 učenika zanimanja frizer, kozmetičar, elektroničar-mehaničar, tehničar za mehatroniku i ekonomist. Sve mobilnosti uključuju stručnu praksu iz područja primjene novih tehnologija ili preparata, čime će učenici steći aktualna znanja i vještine potrebne za uspješno suočavanje sa zahtjevima današnjeg tržišta rada.

Učenici zanimanja frizer, elektroničar-mehaničar i tehničar za mehatroniku stručnu praksu u trajanju od 3 tjedna obavljat će u tvrtkama i frizerskim salonima u Wroclawu u Poljskoj, u organizaciji agencije Aviva Poland. Naglasak stručne prakse frizera bit će na izradi standardnih i modernih frizura, primjeni prirodnih preparata za njegu kose te korištenju računalne tehnologije za analizu korijena kose. Elektroničari-mehaničari i tehničari za mehatroniku će dizajnirati i razvijati elektroničke sklopove primjenom SMD tehnologije u skladu s konkretnom primjenom u automatiziranim sustavima.

Učenici zanimanja kozmetičar obavljat će stručnu praksu u trajanju od 2 tjedna u specijaliziranom kozmetičkom praktikumu Spojene škole Banska Bystrica iz Slovačke. Kroz proizvodni i uslužni radni program steći će znanja i vještine u pripremi kozmetičkih preparata na prirodnoj bazi, primjeni usluga masaže, pilinga i make-upa.

Ekonomisti će na stručnoj praksi u trajanju od 2 tjedna bit u tvrtkama i javnim ustanovama u slovačkoj Detvi, a za provedbu će biti nadležna partnerska ustanova Spojena škola Detva. Sadržaji stručne prakse ekonomista obuhvatit će računovodstvene poslove, marketing, uredsko poslovanje te poslovnu komunikaciju i korespondenciju.

Škola i partnerske ustanove će svim učenicima osigurati priznavanje stručne prakse u inozemstvu kroz europski kreditni sustav u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (ECVET) te dokument Europass mobilnost, kao službeno priznatu dokumentaciju na razini Europske unije koju učenici mogu istaknuti uz svoj životopis kao dokaz usvojenosti specifičnih znanja i vještina.

Ovaj projekt nastavlja se na pet trenutno aktivnih Erasmus+ projekata kroz koje škola uvodi inovativni pristup praktičnom osposobljavanju učenika, čime slijedi europske i nacionalne inicijative za povećanje atraktivnosti strukovnog obrazovanja i usklađivanje kompetencija radne snage u skladu s potrebama regionalnog tržišta rada.

Izvor: Strukovna škola Đurđevac

Služba ureda župana