Nova aplikacija za djecu “Mitska bića – digitalna priča”

Aplikacija „Mitska bića – digitalna priča“ edukativna je animirana i interaktivna slikovnica za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Aplikacija sadrži 8 uzbudljivih epizoda u kojima se pojavljuju stvorenja i likovi iz narodnih predaja, mitova i legendi vezanih uz rijeku Dravu, podravski i prigorski zavičaj. Projekt je u sklopu programa „Godina čitanja 2021.“ ostvarila Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Riječ je o jedinstvenom projektu u Republici hrvatskoj, uz koju djeca pored priče mogu uvojiti osnovna znanja o kulturnoj zavičajnoj baštini, o znamenitostima svog kraja te mitovima i legendama Podravine i Prigorja. Primjerice, sadrži informacije o rijeci Dravi, dvorcu obitelji Inkey u Rasinji, o povijesti grada Koprivnice, igri prstenac koja se nekada igrala u Koprivnici, tko je bila Barbara Celjska od kada postoji sajam u Koprivnici, o progonu vještica u prošlosti, o mitološkim bićima poput Mrakule, Grabara, Vülimana, Veda, Glođana, Pozoja, Kačjeg cesara, dravskih vila, šumskih dekli, ali i o važnosti očuvanja okoliša jer su sa zagađenjem i nestale neke priče iz mitologije.

Animaciju i aplikaciju izradio je Ivan Ivanović, vlasnik obrta „Heresy design“. Informativne tekstove pripremale su knjižničarke i vanjski suradnik povjesničar Hrvoje Petrić. Angažirani su glumci amateri, Petra Lozo, Iva Rajković, Mihovil Maloča i Karlo Kučanda koji su svoj entuzijazam i razigranost prenijeli u digitalne slikovnice. Na zabavan način snimili su mnoštvo ambijentalnih zvukova poput borbe vitezova, trčanja konja, žuborenja rijeke Drave, ali i osmislili neke nove zvukove, osobito one kojima predstavljaju mitološka bića.

Više o aplikaciji na poveznici: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/za-djecu-i-roditelje/mitska-bica-digitalna-prica/

 

 

Danijela Petrić
Dječji odjel
Voditeljica odjela, knjižničarka – informatorica

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica