„Naviku usvojimo i otpad odvojimo“

zasto-gospodarimo-otpadom-pocetna-2Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provode informiranje šire javnosti o održivom gospodarenju otpadom putem svojih mrežnih stranica i novoformirane stranice „Naviku usvojimo i otpad odvojimo“ (http://naviku-usvojimo.hr/). Ovim putem sve zainteresirane građane obavještavamo o navedenom te kroz mrežne stranice Koprivničko-križevačke županije aktualiziramo važnost odvajanja otpada utemeljeno na razmišljanju da je potrebno krenuti od sebe, svoje obitelji i domaćinstva, a sve kako bi cijeli sustav gospodarenja otpadom što učinkovitije funkcionirao.
Vrijeme je da počnemo gospodariti otpadom, umjesto da ga odlažemo na odlagališta. Ako otpad odvojimo, korisne sirovine poput papira, metala, plastike ili stakla možemo ponovno upotrijebiti. Tako štedimo jer koristimo postojeće sirovine i manje energije da bismo proizveli nove proizvode, ujedno štitimo okoliš i stvaramo nova radna mjesta u pogonima za prikupljanje, sortiranje ili obradu otpada koji postaje sirovina.
Da bismo doista uspostavili cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, moramo sudjelovati svi – u svojim domovima, vrtiću, školi i uredu, a tako i svi gradovi, općine i sve institucije države.

Odsjek za zaštitu okoliša i zaštitu prirode
Koprivničko-križevačke županije

Foto: Web Naviku usvojimo i otpad odvojimo